Boerenblog

2 reacties

‘Proat d’r maor niet oaver’

Niemand mocht weten dat het varkensbedrijf gestaakt was, vader schaamde zich diep.

Ik word gebeld door de dochter des huizes. Ze wil graag met haar jongere zus en ouders in gesprek. Haar ouders waren er niet zo voor, maar hadden toch toegestemd, als er maar met niemand over gepraat zou worden. Ze wil aan de telefoon niet vertellen wat er aan de hand is, dus ik ga vol verwachting op pad.

Vervallen boerderij

Een hobbelig pad leidt naar de vervallen boerderij. De gordijnen zijn dicht, de stallen zien er uit alsof ze al jaren niet meer in gebruik zijn. Achter de voordeur stap ik een bedompte ruimte binnen. Het ruikt er alsof er al jaren geen raam meer open is geweest. In de keuken staat de vaat tot aan het plafond opgestapeld. Op de grond liggen huis-aan-huisbladen verspreid en een enorme berg wasgoed, ik neem aan dat het schoon is. Er tussendoor lopen een hond en een aantal katten.

Varkens waren naar de slacht gegaan, moeder had een baan buitenshuis en vader kroop in zijn schulp

De dochter neemt het woord; 6 jaar geleden moest het varkensbedrijf gestaakt worden vanwege grote financiële problemen. Niemand mocht het weten, vader schaamde zich diep. Het bedrijf was al sinds 1830 in de familie. De varkens waren naar de slacht gegaan, moeder had een baan bij de thuiszorg geaccepteerd en vader ... Vader kroop in zijn schulp. Eerst had hij nog wat seizoenswerk gedaan, maar toen er een bekende van het gezin in hetzelfde team kwam te werken, was hij van de ene op de andere dag niet meer de deur uit gegaan.

Sociale contacten op laag pitje

Hoe het zover gekomen was, wist niemand te vertellen, maar alle 4 brachten naar buiten dat de boerderij nog gewoon bestond. Vader was varkensboer en daarmee was het klaar. De kinderen namen geen vriendjes meer mee naar huis, er werden geen visites meer gepland, de dorps- en buurtfeestjes werden overgeslagen en de band met de familie was op een zeer laag pitje komen te staan, doordat ze niet meer mee deden met de verjaardagen.

Moeder en dochters willen niet meer meespelen in het tragische theaterspel

Zowel moeder als de kinderen willen niet meer meespelen in het tragische theaterspel. De behoefte en wens om weer een onderdeel te worden van de maatschappij is groot.

Lang en moeizaam coachingstraject

Het is een lang en moeizaam coachingstraject geworden. Stap voor stap hebben ze hun zelfvertrouwen en zelfrespect terug gevonden. Moeder heeft geleerd om het huishouden weer op de rit te krijgen en als een volwassene de verantwoordelijkheid voor haarzelf en haar kinderen te nemen.

Moeder en dochters wonen in huurwoning, vader leeft nog steeds een teruggetrokken leven

Vorige week ging ik langs voor een kop koffie. In een kleine, gezellige huurwoning tref ik een stabiele, vrolijke en zelfverzekerde vrouw aan. De dochters komen vrolijk babbelend terug uit school, met allebei een vriendin aan hun zijde. Ze verdwijnen de tuin in, waar ze zichzelf een glas fris inschenken. Vader heeft de stap naar een zinvol perspectief niet kunnen of willen zetten. Hij leeft nog steeds een teruggetrokken leven.

Lees ook: Verkoop varkensbedrijf om legio redenen

Laatste reacties

 • piethermus1

  De komende jaren gaat dit nog veel meer plaatsvinden, zonder dat er iemand iets te verwijten valt. Schaamte is ook niet nodig bij een stoppende boer, omdat hij het nog lang heeft volgehouden. Als je ziet dat er ooit 400.000 boeren waren en nu nog ca. 50.000 over dan zijn is er al 85% afgehaakt. Je kunt het dus ook omdraaien in de huidige tijd. Het is nog knap dat je het zo goed en lang hebt kunnen volhouden. Eigenlijk is zelfs dat best iets om trots op te zijn, ondanks alles. In deze race to the bottom is het gros al geslachtofferd en dat spel is helaas nog niet ten einde. Er is een eind gekomen aan een bepaalde levenswijze, waarvan velen dachten dat die er altijd zou zijn en blijven.

  Net zoals het aantal insecten wat dramatisch daalt, de biodiversiteit die afneemt en het aantal middenstanders wat al afgenomen is, is het aantal boeren wat stopt eigenlijk een symptoom, dat er eigenlijk iets mis is met het algehele systeem. We kennen geen evenwicht meer, geen kringloop.

 • GJ Bunt

  Ik zie nog regelmatig jonge gezinsbedrijven overnemen of starten.
  Regio Betuwe/Veluwe.
  Wat betreft kringloop,bestudeer eens de kalversector...

Of registreer je om te kunnen reageren.