Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Moord of slacht?’

Vlees is en blijft lastig. Boeren vinden vegetariërs vaak verdacht

Katja Schuurman schijnt vegetariër te zijn. Dat wist ik niet, maar enkele lezers wisten het wel en maakten mij erop attent. Ze vroegen zich af of iemand die geen vlees eet, wel kinderboekjes mag schrijven over het leven op de boerderij, zoals de presentatrice recent had gedaan. Goeie vraag.

Weten hoe het er aan toegaat op een boerderij

Wanneer mag je als buitenstaander wel en niet iets over de agrarische sector zeggen en schrijven? Veel boeren ergeren zich aan burgers die van alles roepen en doen zonder te weten hoe het er precies aan toegaat op een boerderij. Sommigen eten bijvoorbeeld geen vlees omdat in hun ogen het dierenwelzijn rammelt, maar de meesten zijn nooit op een bedrijf geweest, hoe kunnen ze er dan over oordelen?

Onvoorstelbaar: een menu zonder vlees

Hoe lastig vlees is, zag ik in het Vlaamse televisieprogramma De Klas. Korte uitleg: een klas 16-jarigen krijgt over allerlei onderwerpen les van een gastdocent. Doel is om hen wat te leren, maar vooral ook om als kijker mee te krijgen wat deze leeftijdsgroep zo’n beetje denkt en vindt. Een menu zonder vlees konden velen zich niet voorstellen. Vooral de jongens wilden vlees. Veel vlees en liefst elke dag. Het was niet alleen lekker, het was ook stoer. Een Echte Man eet vlees, eventueel van de eigen kip of geit als die oud en versleten was. Dat deed de jongedames rillen. ‘Je eet toch niet je eigen dieren!?’ gruwelden ze.

Een meisje in de klas: ‘Vindt u het gek? U hebt hun kameraad vermoord!

Moord of slacht?

Ze gruwelden nog meer toen de gastdocent vertelde dat hij zelf 3 biggen had opgefokt tot grote vleesvarkens. Nadat 1 van hen geslacht was, weigerden de andere 2 nog bij hem uit de hand te komen eten. Een meisje in de klas: ‘Vindt u het gek? U hebt hun kameraad vermoord!’

Ik dacht aan mijn oma voor wie het niks uitmaakte. Eten was eten en wie er problemen mee had, ‘die had de oorlog zeker niet meegemaakt’

De jongens lachten, de meisjes waren verontwaardigd en de docent noemde het interessant. Vonden de jongeren vlees van een anoniem beest in de supermarkt geen probleem en dat van zijn tuinvarken wel? En wat was dan eigenlijk het verschil? Het verschil bleek dat het een als moord werd gezien en het ander als slacht. Dat laatste was minder erg.

Elkaar niet wantrouwen of uit de weg gaan

Ik dacht aan mijn oma voor wie het niks uitmaakte. Eten was eten en wie er problemen mee had, ‘die had de oorlog zeker niet meegemaakt’. Dat mocht dan zo zijn, op deze manier sloeg ze wel elke discussie dood. Sommige boeren doen hetzelfde. Ze menen dat als je niet weet hoe het op een boerderij écht gaat, je eigenlijk ook geen recht van spreken hebt. Daarom vinden ze vegetariërs ook zo verdacht, want op basis waarvan kwamen zij tot hun keuze? Maar niemand hoeft zich te verantwoorden voor wat hij of zij eet of niet eet. Het is ook geen reden om elkaar te wantrouwen en uit de weg te gaan. Juist niet. Een mooie uitspraak van superbelegger Warren Buffet vind ik deze: ‘Zoek andersdenkenden op, er kan er eentje tussen zitten waar je wat aan hebt’.

Beheer
WP Admin