Boerenleven

Achtergrond

‘In moeilijke tijden halen we elkaar uit de dip’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Stefan en Marlies Schreur vertellen wat het voor hen betekent.

Stefan

Tijdens een van de eerste dates zei ik tegen Marlies: er is een zekerheid, namelijk dat wij op de boerderij gaan wonen. Wij hebben een klassiek gezin. Marlies is thuis en ik zorg voor het inkomen. Wij vinden dat belangrijk voor de kinderen. Ik verwacht niet dat ze fulltime meewerkt, maar als ze ruimte en tijd heeft, vind ik het fijn als ze helpt.

Als ze weg is, besef ik des te meer hoeveel werk ze verzet

Omdat ik wel eens een weekendje weg ben voor de studieclub of ploegwedstrijden, wat kan omdat mijn vader fulltime in het bedrijf meewerkt, is zij ook 5 dagen met haar moeder naar Polen geweest. Ik neem haar taken over als ze er niet is en dan ik kook ook, al wordt het geen haute cuisine. Ik weet dat ze veel werk verzet, maar als ze er niet is, dan besef ik dat des te meer. Sowieso is er alle avonden wel een kind dat ergens naartoe moet. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen ook samen nog wat tijd door te brengen. Ik geniet ervan om hele dagen met de kinderen op het erf te zijn en te zien hoe ze proberen te helpen.

2016 was voor ons een moeilijk jaar, door de melkprijzen. Wij zijn in zo’n periode om de beurt positief en halen elkaar uit de dip. Ik ben nog wel eens wat perfectionistisch, heb een hekel aan half werk. Marlies is zorgzaam, en echt een bezige bij. Ze kan niet stilzitten. Soms moet ik zeggen dat ze eens rustig aan moet doen. Ze heeft geen goede rug en blijft dan te lang doorwerken in de tuin. Ik moet haar daarin afremmen.

In zo’n stad woon je dicht op elkaars lip en je kent er niemand

Voordat we op de boerderij woonden, hadden we een rijtjeswoning in Deventer. Ik ging ’s ochtends naar mijn werk en kwam ’s avonds weer thuis. In 2012 bouwden we een nieuwe stal en in 2014 gingen we hier wonen.

In Deventer was het makkelijk om zo naar de supermarkt en de peuterspeelzaal te kunnen lopen, maar in zo’n stad woon je dicht op elkaars lip en je kent er niemand. Hier doe je alles met de auto, maar is de buurt veel hechter.

In ons huis staat het nooit stil, we zijn altijd bezig en ook de wasmachine draait voortdurend. Als Marlies ’s ochtends de oudsten naar school brengt, kom ik in huis voor koffie en eet een hapje met de kleine man. De kinderen vinden het heerlijk op de boerderij. Nu we hier wonen, zie ik de kinderen veel meer, en dat vind ik fijn.

Marlies

Ik ben plattelander en dankzij de bloemenwinkel van mijn ouders wist ik wat het inhoudt om ondernemer te zijn. Het boerenbedrijf kende ik niet, ik was bang voor koeien. Stefan moest mijn hand vasthouden als ik bij ze langs moest lopen. Na de geboorte van de eerste werkte ik flexibel als verzorgende IG, maar toen de tweeling geboren was en ik een hernia kreeg, ging dat, en het werken in de bloemenzaak, niet meer. Als Lenn straks naar school gaat, wil ik mijn eigen taak op de boerderij, maar kalfjes voeren lukt fysiek niet.

Hij leidt me op tot boerin, ik heb net leren bloten

Als Lenn bij mijn moeder is, krijg ik mijn opleiding tot boerin. Stefan neemt de tijd om me alles uit te leggen. We vinden het allebei leuk dat hij me dingen leert, ik heb net leren bloten. Daarnaast volg ik een cursus insemineren.

Het nadeel van samen op een erf wonen en werken, is dat je nooit klaar bent, maar het voordeel is dat we er juist meer een team door zijn gaan vormen. Ik kan mijn eigen gang gaan. Een groot gezin vind ik heerlijk en ik vind het fijn om er voor de kinderen te kunnen zijn. Met het huis, de tuin, een paar uur buitenschoolse opvang, sportende kinderen en bestuursfuncties en clubjes erbij, is dat druk genoeg.

Zég dan even dat je later komt, denk ik dan

Ik kan geen enkel nadeel verzinnen aan het altijd samen zijn. Het is wel eens lekker als Stefan een dag bij de buurman helpt, maar ik ben ook blij als hij ’s avonds weer thuis is. Natuurlijk is het niet leuk als we een barbecue moeten afzeggen omdat er gekuild moet worden, maar de melkrobot scheelt wel weer veel tijd.

Stefan is lief, zorgzaam en een tikje eigenwijs. Hij neemt niet snel wat van me aan en als er schilderwerk is waar ik tijd voor heb, dan vindt hij dat ik niet netjes genoeg schilder. Ruzie hebben we weinig, maar hij is wel eens zo gefocust in zijn werk dat hij de tijd vergeet en te laat is voor het eten. Zég dan even dat je later komt, denk ik dan.

De eerste 5 jaar van onze relatie hadden we grote uitjes, nu we 4 kinderen hebben, zijn dat kleine uitjes geworden: uit eten of een filmpje, maar we doen dat wel. Samen een weekendje weg, dat moeten we vaker doen. We hebben een caravan gekocht, waar we deze zomer 10 dagen mee weg waren. Telefoon uit, lekker.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 4 van dinsdag 23 oktober en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Of registreer je om te kunnen reageren.