Foto: Herbert Wiggerman BoerenlevenAchtergrond

Boerin Annemarie: als je wilt, kun je bijna alles

Annemarie Buijs is een ondernemend type. Ze runt een kinderdagverblijf, maar rijdt net zo makkelijk met de schudder. Recentelijk startte ze een studie hbo management.

Annemarie groeide op in een hoekhuis in Kerkdriel, een boerenachtergrond heeft ze niet. Als achttienjarige ontmoette ze Jurgen in het uitgaansleven, op haar 25e trouwden ze. Jurgen had destijds een fulltimebaan bij Rabobank. De koeien verzorgde hij voor hij naar zijn werk ging, waarna zijn vader het overdag van hem overnam. Annemarie werkte in de zorg.

Combinatie van veehouderij met kinderopvang

Om de combinatie van het boerenbedrijf en fulltimebanen makkelijker te maken, switchten ze naar jongvee. “Maar ook dat was wel pittig om te combineren, vooral als er extra werk was, zoals kuilen. Na een tijdje begon er bij ons iets te kriebelen. Jurgen hoorde bij zijn werk over de combinatie van een veehouderij met kinderopvang. Zo kwamen we in aanraking met de Verenigde Agrarische Kinderopvang, de VAK.”

We wilden het goed doen en écht anders dan de bestaande kinderopvang

Ze wilden terug naar de melkveehouderij en daarnaast een kinderopvang met buitenschoolse opvang beginnen. Maar toen kwam de crisis. “En wij moesten nog naar de bank!” Gelukkig wisten Jurgen en Annemarie hun plannen dermate goed te presenteren dat ze de bank mee kregen. “We wilden het goed doen en écht anders dan de bestaande kinderopvang.” En zo kwam er een nieuwe bovenbouw op de stal en werden melkrobots geïnstalleerd zodat de melkkoeien terug konden komen. In oktober 2013 begon Jurgen weer te melken.

Goede taakverdeling

Annemarie en haar man werken veel samen. Hij runt de melkveehouderij, zij het kinderdagverblijf. “We vullen elkaar goed aan. Zo doet hij de financiën van het kinderdagverblijf, want daar is hij goed in. En ik help vaak mee op de boerderij, vooral in het weekend. Zo ben ik meestal degene die op de schudder van 10 meter rijdt. Trekkerrijden vind ik leuk.” En als er verbouwd moet worden, doen ze samen veel zelf.

Als je wilt, kun je bijna alles. Ik leer onderweg wel hoe het moet

Annemarie bestelt een bouwcalculatieboek en maakt de berekeningen voor een nieuw dak; als dat af is, pakt ze de schilderskwast. “Als je wilt, kun je bijna alles. Ik leer onderweg wel hoe het moet. Afgelopen weekenden hebben we samen 700 vierkante meter graszoden gelegd. Het scheelt om het zelf te doen.” In huis verdelen ze de taken ook. “Als ik om 6 uur nog op kantoor zit, belt hij dat het eten op tafel staat. Fijn dat je ook dat samen kunt doen.”

2 keer per jaar vakantie

Ze komen ook aan vakantie toe: ieder jaar gaan ze op wintersport en in de zomer ook nog eens 2 weken weg. “Vaak naar Italië, maar dit jaar waren we 16 dagen in Canada en Amerika met de kinderen.”

Het kinderdagverblijf Natuurlijk Avontuurlijk startte in 2014 met een baby-, dreumes- en peutergroep, een BSO en 3 pedagogisch medewerkers. “Gezien de crisis hoopten we de 3 groepen vol te hebben na 3 jaar, maar na 3 jaar moesten we uitbreiden.” Inmiddels komen er 124 kinderen per dag en zijn er 30 pedagogisch medewerkers, waarvan iedereen minimaal 3 dagen werkt.

Op de BSO willen we kinderen bieden wat ze op school niet krijgen: ze moeten daar van alles en hier mág je van alles doen

Er zijn zelfs wachtlijsten. “Verbazingwekkend, vind ik het. Er is veel vraag naar wat we bieden. Kinderen kunnen hier spelen in de wei, geitjes aaien of in het hooi klimmen. Ze kunnen plantjes poten en zien hoe die plantjes groeien. Ze kunnen hier hun fantasie nog gebruiken. En ze leren hoe een koe melk geeft en dat de dierenarts komt als de koe iets heeft, net zoals zijzelf naar de dokter gaan als ze ziek zijn. Op de BSO willen we kinderen bieden wat ze op school niet krijgen: ze moeten daar van alles en hier mág je van alles doen.”

In 1 week komen 260 kinderen langs en hoewel er vraag is, komt er geen uitbreiding meer. Ze lacht. “Nee, dit is wel maximaal zo. Maar we blijven het wel verbeteren om onderscheidend te blijven.”

Woensdag is een vrije dag

De eerste anderhalf jaar na de opening van het kinderdagverblijf werkte Annemarie 7 dagen per week, en ’s avonds vaak tot 10 uur. Nu besteedt ze werk uit. Woensdag is haar vrije dag, waarop ze niet op de opvang komt en op vrijdag gaat ze naar school. “Ik wil een diepere theoretische achtergrond hebben voor het werk dat ik doe en ik wil me graag ontwikkelen. De opleiding vind ik leuk. Het komt allemaal samen.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin