Boerenleven

Achtergrond

21 jaar geleden: ook België de klos met vondst BSE

In België werd 21 jaar geleden de eerste BSE-koe ontdekt.

Op 31 oktober 1997 was België ‘aan de beurt.’ Toen werd er de eerste BSE-koe ontdekt. De Belgische krant Het laatste nieuws meldde in vette koppen dat waarschijnlijk 1 op de 8.000 koeien in België gek was. Het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid bevestigde dat niet, maar gaf wel aan dat het vermoedelijk niet bij één ontdekking zou blijven. Men was immers nog maar net begonnen met testen bij destructiebedrijven. Die werden als broedplaats gezien omdat boeren in België ‘op slinkse wijze’ van hun zieke dieren af zouden proberen te raken.

Dieren ruimen

Ze deden liever 1 ziek dier naar de destructie dan dat ze het risico liepen op de ruiming van hun hele veestapel indien 1 zieke koe positief op BSE getest zou worden. De geruimde dieren kregen ze namelijk wel vergoed maar niet de gederfde inkomsten. Bij destructiebedrijven werd aanvankelijk niet getest op BSE maar daar was dus verandering in gekomen. Risicomateriaal als hersenen, ruggenmerg, ogen en amandelen dienden onderzocht te worden.

Vervroegde invoering van testen

De overheid vreesde wel dat er de afgelopen maanden via de destructieroute gevallen gemist waren, men vermoedde ook dat er door de vervroegde invoering van testen snel meer nieuwe gevallen aan het licht zouden komen. Op 10 maart 1998 was het al zover. In totaal zouden in België 133 gevallen bij runderen boven water komen, het laatste was in oktober 2006.

Laatste vondst in 2011

Nederland had het eerste BSE-geval precies 7 maanden voor België en het totaal liep de jaren erna op tot 90.

Sinds 2001 is diermeel in veevoer verboden én worden runderen van 30 maanden en ouder bij de slacht standaard getest op BSE. In Nederland was de laatste vondst in 2011. Zowel Nederland als België hebben inmiddels de status ‘verwaarloosbaar risico’, de hoogste status die een land voor BSE kan hebben.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 31 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.