Werknemers van slachterij Soviba demonstreren op 10 oktober 2000 na het wegsturen van veel collega's naar aanleiding van een BSE-vondst. - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

18 jaar geleden: consternatie door vondst BSE-koe

Een veearts zette op 10 oktober 2000 een koe met vreemd gedrag aan de kant in een Franse slachterij.

Alle personeelsleden van het Soviba-slachthuis in het Franse Villers-Bocage kregen van de directie gedwongen vakantie. Dit nadat supermarktketen Carrefour had besloten voorlopig geen rundvlees meer te kopen bij de slachterij. Dat was naar aanleiding van een BSE-koe die door een oplettende veearts bij de slachterij was gezien.

De betrokken handelaar leverde op 10 oktober 2000 een koppel koeien aan bij het Soviba-slachthuis. De dienstdoende veearts vond dat een van de dieren vreemd gedrag vertoonde en zette de koe apart voor nader onderzoek. De rest werd geslacht en in afwachting van de resultaten in een aparte koelcel gehangen.

Handelaar gearresteerd

Een getest stukje hersenweefsel van de rare koe wees uit dat er sprake was van BSE. Nadere studie van de papieren leerde dat de andere koeien helemaal niet van één en hetzelfde bedrijf kwamen zoals de handelaar had gezegd. Hij werd, tegelijk met zijn zoon, meteen gearresteerd. Ze werden beschuldigd van bedrog en het in gevaar brengen van mensenlevens.

Vlees uit de schappen gehaald

Een deel van de al eerder geslachte koeien was al verkocht aan supermarktketen Carrefour. Die werd gewaarschuwd waarna al het vlees van de runderen uit dezelfde veestapel als de BSE-koe uit de schappen werd gehaald. Een klein deel was al verkocht. De karkassen die nog in de slachterij hingen, werden vernietigd.
Lees verder onder de foto

Werknemers van slachterij Soviba demonstreren op 10 oktober 2000 na het wegsturen van veel collega's naar aanleiding van een BSE-vondst. - Foto: ANP

Werknemers van slachterij Soviba demonstreren op 10 oktober 2000 na het wegsturen van veel collega’s naar aanleiding van een BSE-vondst. – Foto: ANP

Prijs rundvlees met 30% omlaag

De hele affaire zorgde in Frankrijk voor grote paniek. De verkoop van rundvlees kelderde met 30%. De directeur van het slachthuis riep dat het onterecht was dat zijn bedrijf met de nek werd aangekeken, terwijl hij juist mede had aangetoond dat het Franse BSE-track- en tracesysteem prima werkte.

Als egeltjes

Veel slagers maakten zich echter niet druk. Zij deden naar eigen zeggen als de egeltjes: ‘zodra er gevaar dreigt, gaan we even in een bol liggen en wachten rustig af tot we weer verder kunnen’.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 10 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin