Boerenleven

Foto & video 19617 x bekeken 5 reacties

‘Wat mij betreft wordt het een 2x12 zij-aan-zij melkstal’

Opvolger Michel Dijkstra (21) zit in maatschap met vader Pieter (58).

Vader Pieter melkt dagelijks in de 2x5-visgraat en onfermt zich over het graslandmanagement. Michel voert en verzorgt het vee.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik wil binnen nu en een paar jaar een nieuwe melkstal inpassen. Wat mij betreft wordt dat een 2x12 zij-aan-zij. Met die capaciteit is het werk gemakkelijker rond te zetten en zou ik het grotendeels alleen kunnen doen. Er mogen ook nog wel een paar koeien bij. 120 melk- en kalfkoeien vind ik een mooie bedrijfsgrootte. Dan moeten er wel fosfaatrechten bij.”

Over vijf jaar …

“Wat mij betreft hebben we dan een nieuwe melkstal en houden we iets meer dieren. Het is afwachten of dat haalbaar is.”

Laatste reacties

 • Vhouder

  of twee robots meer melk per koe en voor een jonge vent een makkie om er mee te leren werken . Ik denk dat er na dit artikel van de week wel een paar melkstal en robot leveranciers koffie komen drinken

 • koestal

  roept u maar,ik wil dit of ik wil dat !

 • Hkroes

  2x12 is te groot als je alleen wilt (blijven)melken.
  Ik ken boeren met deze melkstal maar zouden het nooit weer doen!

 • Jkieft

  @Hkroes ik ken ook boeren die zeggen dat die nog wel groter had gemogen. Je hoeft hem niet altijd bij te kunnen houden.
  Niks mis mee dat een put niet altijd helemaal benut word als je bijvoorbeeld een keer een koe moet behandelen

 • hip

  Melk in een 2 x 14 zij aan zij Rapid exit. Dit is zeker geen eenpersoons systeem. Bedroevend lage capaciteit voor de investering. Zonder schoonmaak en met dippen 85-90 koeien per uur. Tijd die je wint met wisselen bij een rapid-exit verlies je weer met mestschuiven en schoonspuiten. De te reinigen oppervlakte is 2 x zo groot dan zonder snelwissel systeem. Doordat de koeien kunnen blijven hangen na het wisselen relatief veel mest. Eerst minstens 5 minuten mestschuiven daarna 20 minuten schoonspuiten. Met een 2 x 10 haal je m.i. dezelfde capaciteit

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.