Deutz D30-S - Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Een zwak voor het stampende geluid van de Deutz 30’

De Deutz werd echt overal voor gebruikt, hij kon zelfs het vacuüm van de melkmachine in het land verzorgen.

“Ik heb zo’n 25 jaar op een 30 pk Deutz gereden die vergelijkbaar was met mijn huidige D30. Eerst nog bij mijn vader en nadat ik het bedrijf had overgenomen bij mezelf. De oude versie is wat zwaarder maar heeft evenveel pk’s. Na de Ford Dearborn die in 1946 via de Marshallhulp kwam, ruilde mijn vader die enkele jaren later in voor zijn tweede trekker; een Deutz D15.”

Deutz D30-S Luchtgekoeld met wielploeg aangekoppeld. - Foto's: Peter Roek

Deutz D30-S Luchtgekoeld met wielploeg aangekoppeld. – Foto’s: Peter Roek

“Daarna volgden nog twee Deutz-trekkers, waaronder die ene ‘tweecilinder stompkop-Deutz’ van 30 pk. Maar de D15 heeft hij altijd gehouden. Vanaf het moment dat een helm in 1975 op een brommer verplicht werd, was dat zijn boodschappentrekkertje en zette hij zijn brommer aan de kant. Hij weigerde een helm te dragen. Toen hij op 82-jarige leeftijd overleed, was de D15 ook versleten. Die hebben we niet gehouden.”

“Hoewel ik na de derde Deutz ben overgegaan op andere merken, heb ik altijd een zwak voor die oude Deutz-trekkers gehouden. Het mooie, stampende geluid door de luchtkoeling vond ik vroeger al prachtig en dat geldt nog steeds. Vandaar dat de D30 dan ook mijn favoriet is in mijn verzameling.”

Naam: Kees Donkers (76)
Woonplaats: Rijen (Noord-Brabant)
Functie: Oud-veehouder, stallenbouwer en uitvinder van het Hudonk-melksysteem voor koeien en geiten.

“Vroeger gebruikten we de 30 pk Deutz op ons gemengde bedrijf werkelijk voor alles. Van varkens en akkerbouw tot en met de boomgaard, overal werd hij ingezet. Hij kon zelfs het vacuüm van de melkmachine in het land verzorgen. Hiervoor moesten we een slang voor aan het luchtfilter koppelen. De motor tufte door en zo konden wij melken zonder aparte vacuümpomp. Een andere voor die tijd bijzondere handigheid was de doordraaiende aftakas. Dat was handig voor onder andere het maaidorsen. Mijn huidige Deutz D30 gebruik ik voor ploegwedstrijden. Ik heb er een oude wielploeg uit de jaren ‘50 bij; een van de laatste wielploegen die zijn gemaakt.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 16 van dinsdag 16 januari en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin