Boerenleven

Achtergrond 6 reacties

Trekker rijden? Zo voorkom je een faillissement

Jonger dan 16 en op de trekker? Een ongeluk kan het hele bedrijf meesleuren in de schade-afhandeling. 5 tips om dat te voorkomen.

Kinderen rijden thuis vaak op de trekker. Ze vinden dat geweldig leuk en de ouders zijn trots op de betrokkenheid van de jeugd. En als er iets misgaat, dan is de boel verzekerd, toch? Niet dus. Ook niet via de WA-verzekering. Een jongere die grote schade veroorzaakt, kan het hele bedrijf meetrekken in een faillissement, want de verzekeraar vergoedt geen cent en de schade moet toch ergens van worden betaald.

Wat te doen?

1.

Check uw polis tot op de letter. Sommige verzekeringsmaatschappijen leggen de grens voor verzekerd trekker rijden bij 14 jaar, maar er zit een addertje onder het gras. In de kleine lettertjes staat vaak iets als ‘mits het kind de trekker redelijkerwijs goed kan besturen’. Wat dat is en wie dat bepaalt, staat er niet. Dit kunnen slepende, dure, procedures worden.

2.

Laat kinderen jonger 16 niet trekker rijden, ook al mag het van sommige verzekeraars wel. De wet verbiedt dit simpelweg, ook rijden op het eigen erf mag niet. Gebeurt het toch en komt de arbeidsinspectie erachter, dan volgt een boete. > Resultaten van inspecties over 2016, (pdf, 628 kB)

3.

Voorkom ellende. De meeste maatschappijen verzekeren schade veroorzaakt door kinderen jongeren dan 16 jaar niet. Mocht zoon, dochter of buurjongen bijvoorbeeld iemand aanrijden, die daar blijvend letsel aan overhoudt, dan kan de schade in de tonnen lopen. Die moet u dan zelf betalen. Niet genoeg spaargeld? Desnoods moet het bedrijf worden verkocht, maar betalen zult u.

4.

Denk niet dat wat er ook gebeurt, de WA-verzekering altijd wel in werking treedt. Dat is in dit geval niet zo.

5.

16 jaar of ouder en met de trekker de openbare weg op? Check vooraf of het verplichte T-rijbewijs geldig is.

Lees ook de blog: 'Jongere op trekker niet altijd verzekerd'

Laatste reacties

 • tieme14@planet.nl

  Hoe zit het met gazonmaaiers?

 • ruiterkamp

  ik vind het een goede vraag van tieme14 hoe het met gazonmaaiers zit want hiervoor is geen rijbewijs nodig , is dat wel verzekerd?

 • pcornelis

  Ik wil ook antwoord op de vraag van Tieme want ik laat een jongen het gras maaien met een zitmaaier op onze minicamping. De zitmaaier is wel verzekerd.

 • Welinkm

  De minimum leeftijd voor het besturen van een zitmaaier is - net als bij trekkers- 16 jaar. http://grasmaaiers.net/zitmaaier/veel-gestelde-vragen.html

 • trekker6220

  bij ingang terrein, betreden op eigen risico!!!
  kinderen binnen laten of buiten achter een hekje?
  verzekering is kansberekening net beleggen, kans dat je 100% uitgekeerd krijgt is wanneer je 200% betaald heb.
  leef met je kinderen en leer ze met risico nemen.

 • Sjaak

  En wat als de jongere-dan-16-jaar nu op eigen initiatief de trekker pakt en er mee gaat rijden cq. werken....?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.