Boerenleven

Achtergrond 13 reacties

Burn-out op de boerderij, dit zijn de signalen

Investeren, regelgeving, uitbreiden ... De druk op boeren neemt toe en daarmee de kans op een burn-out. Herken tijdig de signalen.

Burn-out is meer dan gewoon een paar dagen erg moe zijn. Dat is iedereen weleens. ’s Nachts biggen laden, koekalverij of tot laat in de avond oogsten, het kan er allemaal voor zorgen dat iemand te weinig slaap krijgt. Maar als het goed is, wordt het tekort later ingehaald.

Bij een burn-out is dit niet het geval. Daarbij is langdurig en structureel sprake van een scheve balans tussen energie verbruiken en nieuwe energie vergaren. Er is nooit een eenduidige oorzaak, een burn-out is het gevolg van een stapeling aan oorzaken. Toenemende regelgeving kan daar wel een rol bij spelen.

Ernstige klachten

Iemand met een burn-out voelt zich als het ware leeglopen. Energie lekt weg zonder dat de voorraad wordt aangevuld. Dat geeft op den duur klachten die zo erg kunnen worden, dat iemand niet meer kan functioneren.

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een geleidelijk proces van soms jaren. Al die tijd geeft het lichaam wel degelijk signalen af. Neem die serieus, want wie er jarenlang mee rondloopt, is soms ook jarenlang aan het herstellen.

10 signalen van een (naderende) burn-out:

 1. depressieve gevoelens hebben
 2. slecht slapen
 3. voortdurend malende gedachten hebben
 4. tobben en piekeren
 5. snel geïrriteerd of geëmotioneerd zijn
 6. veel last hebben van hoofdpijn en pijnlijke, gespannen schouders
 7. door gespannen spieren veel last hebben van rugpijn
 8. nergens zin in hebben
 9. overvallen worden door paniekgevoelens
 10. veel dingen vergeten, niet meer kunnen concentreren

Denk niet: ‘het is nu even druk, straks is het weer over en voel ik me weer goed’. Wie structureel deze klachten heeft, houdt ze ook als het weer rustiger wordt.

Wat nu?

Hoe moeilijk ook: accepteer de klachten. Ze zijn een signaal dat er iets ernstigs aan de hand is, niet een signaal dat iemand een ‘loser’ of een doetje is. Schaamte is echt niet nodig. Zorgen over hoe het moet met het bedrijf zijn terecht en begrijpelijk, maar doorgaan is gewoon geen optie. Accepteren dat het niet meer gaat, betekent doorgaans ook dat er een oplossing wordt gezocht.

Ga vervolgens naar de huisarts. Die kan doorverwijzen naar een hulpverlener. Denk niet dat hulpverleners niets kunnen doen, omdat ‘ze toch niks begrijpen van een boerenbedrijf’. Iedereen met een burn-out – of er nou thuis een boerderij of een bakkerij is, of dat iemand in loondienst is – heeft moeite het werk los te laten. Een hulpverlener weet dat en past daar het plan van aanpak op aan.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Ja, de overheid haalt alles uit de kast om de boeren te laten stoppen. Ook al gaan ze er aan een burn out aan onderdoor, de regelgeving gaat steeds verder en de controle steeds strenger. Vadertje Overheid heeft nergens medelijden mee, gewoon ijskoude sanering.

 • deB.


  boeren zijn een apart stel eigenheimers, die zich compleet laat uitmelken!
  altijd aan het werk, nooit klaar, en geen euro verdienen.
  Kortom geen leuk beroep meer zo langzamerhand

  Nog een generatie verder en het is over, jongelui heeft er geen zin, en kan het niet meer overnemen!

 • bartdereu

  Zo is het maar. Ik vond het ronduit schrijnend hoe boeren tevreden zijn als een jong veulen met de huidige melkprijzen, tis om bij te janken. Nee, huidige melkprijzen zijn nog verre van huidige marktnormen.

 • deB.


  De melkprijzen van dit moment worden op deze site alweer naar beneden geschreven en er pakken donkere wolken samen.....

  Ik word er misselijk van.... mogen wij niets verdienen of wat??

 • Dutchdairy

  deB, volgens mij wordt het voor jou tijd om af te nokken. Negatief figuur!

 • deB.


  Realistisch kerel..
  Naïeve hebben we al genoeg

 • arink

  Laten we niet zo snel een ander de schuld geven, de landbouw heeft zichzelf in een hoek gemanoeuvreerd, vooral door het contact met de samenleving uit handen te geven aan de erfbetreders die daar wel, en altijd, een goede marge uit weten te slepen.
  zelfbeklag lost niets op, een overheid die de boeren regelloos laat door produceren ook niet, een kilo melk of vlees teveel is genoeg om de markt te bepalen, dat instrument moeten we in handen hebben, plus een goed imago.

 • 344412

  Schaarste creëren is wel de enige oplossing👍

 • pieter

  Arink ben een beetje geschrokken van je negatieve reactie .Kern van de zaak is dat in de hulpverlening gesproken wordt over"" de boeren zwijgcultuur "" Dit is dan ook buiten Nederland het zelfde probleem. Alleen Frankrijk en België hebben boerenorganisatie veel inzet laten zien met hulp van de overheden met meldpunten van erfbetreders dat zaken niet uit de klauwen als iemand het even niet ziet zitten. Kenmerkend hier is de hetze van enkele pony meisjes in de politiek.
  Als die nu ook nog eens de mens centraal houden en niet de dieren dan was er een wereld gewonnen.

 • koestal

  De overheid ,,werkt '' hier hard aan mee !! om boeren het leven zuur te maken.

 • Sjaak

  Interessante reakties, maar...... volgens mij ging deze blog heel ergens anders over!

 • KOESTAL heeft een groot deel van het probleem ,benoemd ,de regeldruk en de pragmaties controle daarop ,is de oorzaak dat veel boeren stress veroorzaakt, en de hulpvragers daarvoor wordt je vaak doorgestuurd naar dure accountant , vaak na lang wachten aan de telefoon , en daarna BEDANKT VOOR HET WACHTEUUUUN

 • deB.

  Jonge boeren geven er de brui aan... een teken aan de wand! Nieuwe stallen gebouwd en na een aantal jaar erachter komen dat het de verkeerde beslissing was.

  Kan er hier zomaar 4 opnoemen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.