McCormick 453 uit 174. - Foto: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

‘Pa gebruikte hem alleen voor melken, voeren en maaien’

Henk rijdt shows met zijn McCormick en een melkkarretje. Hij zoekt alleen nog een melkmonsterkistje ‘met van die kleine flesjes’.

Mijn vader had vroeger melkvee en fokvarkens. Zoveel zwaar werk hoefde onze trekker dus niet te doen. Pa reed ermee naar het land om te melken en gebruikte hem verder voor het voeren, maaien en schudden. Moest er zwaarder werk gebeuren, dan belde hij gewoon de loonwerker.

McCormick 453 uit 1974. - Foto's: Ronald Hissink

McCormick 453 uit 1974. – Foto’s: Ronald Hissink

In 1978 kwam deze McCormick 453 op het bedrijf, die was toen 4 jaar oud. Ik woonde in die tijd nog thuis en werkte als timmerman. Na mijn werkdagen werkte ik eigenlijk vooral voor de hobby bij mijn vader. Hij heeft na deze trekker geen andere meer gekocht. In 1985 heeft hij het melkquotum verkocht en is hij overgestapt op vleesvee.

Na zijn overlijden ben ik nog een jaar of zeven met het vleesvee doorgegaan, maar in 2000 heb ik het land verhuurd. De trekker heeft daarna een aantal jaren stilgestaan, totdat een buurman me vroeg om bij de oldtimerclub in het dorp te komen. Met die groep gaan we bijna elke zaterdag op pad naar bijeenkomsten en shows. En binnenkort is er een McCormick-dag bij ons in de buurt, daar zal ik zeker bij zijn met mijn trekker.

Naam: Henk Schuurman (64). Woonplaats: Den Ham (Overijssel). Functie: Schuurman werkte vroeger op het gemengd bedrijf van zijn vader. Hij stopte in 2000.

Naam: Henk Schuurman (64). Woonplaats: Den Ham (Overijssel). Functie: Schuurman werkte vroeger op het gemengd bedrijf van zijn vader. Hij stopte in 2000.

Eenmaal besmet door het oldtimervirus kon ik het natuurlijk niet nalaten mijn McCormick helemaal op te laten knappen. Rubbers en slangetjes zijn vervangen en alles is ontvet en netjes gespoten. Verder hoefde er niets aan te gebeuren, we hadden hem goed onderhouden. We wonen nog in de boerderij, dus ik heb ruimte genoeg voor mijn oldtimer en de dingen die ik erbij heb. Als ik naar een show ga, hang ik er bijvoorbeeld vaak een houten karretje achter met melkbussen, een melkapparaat en een doos met het logo van de ouderwetse veekoeken erop. Wat ik nog zoek voor op die kar is een klein vierkant melkmonsterkistje met van die kleine flesjes.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 45 van dinsdag 8 augustus en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd.

Beheer
WP Admin