Boerenblog

7 reacties

‘Hoe doen andere ouders dat toch?’

Leven met 2 kleine kinderen op een boerderij is soms net topsport. Af en toe ga ik even kamperen met FJ. Op een boerencamping natuurlijk.

Altijd volle wasmanden, volle vaatwasser, heel veel laarzen, schoenen en klompen bij de deur en in de gang. En overal jassen, truien en speelgoed. En lege koffiekopjes en bordjes. Als ik heb opgeruimd en koffie ga zetten, ligt al het speelgoed er alweer. Pas als alles uit de lades, kasten en manden is getrokken, dan willen ze naar buiten. Dat betekent in ons geval dus laarsjes bij elkaar zoeken en een geschikte trui of jas vinden.

FJ moet plassen. Charlotte moet nog even een schone luier. En dan de kinderwagen ergens over al die laarzen en klompen naar de deur krijgen. En eigenlijk moet ik zelf ook nog even naar de wc. Ondertussen gaat de telefoon of staat er iemand voor de deur, voor Henk natuurlijk, nooit voor mij. FJ is allang weer vergeten dat hij naar buiten wilde, maar ik heb niet voor niets al die moeite gedaan; we gaan nú naar buiten. En het nog supergezellig hebben ook.

Rondje over de boerderij

Maar dan is de skelter nat en moet er ergens een handdoek vandaan komen. Skelter droog, wil ie toch op de traptrekker. Ik laat hem niet meer kiezen en eis dat hij op de skelter gaat. De gezelligheid is inmiddels naar een lager niveau gedaald. Dan begint Charlotte te sputteren… eigenlijk zou ze nu wel een flesje lusten. Even snel haar flesje klaar maken binnen en dan kunnen we echt even dat rondje over de boerderij gaan. Ik blijk de deur open te hebben gelaten. De kat met niesziekte zit binnen, plus een heleboel vliegen.

Speelgoed laten liggen of tandenpoetsen overslaan

Jemig. Het lijkt soms topsport. Ik vraag me af hoe andere gezinnen dit toch doen. Misschien zijn ze iets relaxter over hoe het er binnen uitziet. Laten ze speelgoed langer liggen of hebben ze hun kinderen beter in de hand? Maar eigenlijk geloof ik dat niet echt. De vriendinnen die ik goed ken, bekennen vaak ook dat ze wel eens het tandenpoetsen overslaan, wel eens een oogje toe knijpen bij het avondeten. Of dat de kids ook wel eens later naar bed gaan dan verantwoord is. En de gezellige uitjes met elkaar, dat komt later, als de kinderen zelf dingen écht kunnen gaan doen.

Jemig. Het lijkt soms topsport. Ik vraag me af hoe andere gezinnen dit toch doen. Misschien zijn ze iets relaxter over hoe het er binnen uitziet. Laten ze speelgoed langer liggen of hebben ze hun kinderen beter in de hand?

‘Samen weg met de trein of nachtje kamperen’

Om een beetje bij te komen, hadden we de kinderen uit logeren. Zo konden we even een nacht van 8 uur maken. De ochtend was aan onszelf zonder continu te zorgen voor een flesje, hapje, speelgoedje en zonder treinspoor om over te struikelen. Rond de lunch waren de kinderen weer thuis en dat bleven ze. Want uiteindelijk is dat toch waar een kind heel blij van wordt. Toch ga ik ook wel eens met FJ weg. Op de boerderij is er altijd wat, dus pakken we soms even quality time samen door met de trein naar een vriendin te gaan of een nachtje samen te kamperen. Kamperen bij de boer, wel te verstaan. Dan is hij toch een beetje thuis en ik zie de volle wasmanden en lege koffiekopjes van onszelf niet.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  na het overlijden van mijn vrouw bij de geboorte.
  heb ik tot nu toe alles gedaan sport knutselvader vakantie schoolhalen brengen tussen de middag thuis vriendjes spelen door verhuizing familie op 80 km afstand
  dan zou ik een sector willen waar dit niet tot 100/120 uur werken leid
  helaas door grijze arbeid binnen gezin of familie zijn collega's bikkelhard in hun oordeel
  dan stop je toch gewoon

 • Hogman1

  Gewoon niet de perfecte mama willen zijn.
  Het feit dat jij je kinders op de boerderij groot brengt geeft meer vreugde dan al die geforceerde vakanties en uitjes.
  Waarom komen hun leeftijdsgenoten nu juist bij jouw kinderen spelen (dat denk ik dan)
  Omdat alles niet zo burgerlijk overregelt is.
  Als ze 20 jaar zijn kunnen ze je dat wel uitleggen.

 • alco1

  Ach Connie begrijp het niet verkeerd, maar je hebt ook boeren die met veertig koeien altijd bezig zijn en andere met honderd altijd en overal te vinden zijn.
  Het draait altijd om organiseren en niet perfect willen zijn.

 • WGeverink

  Als de kinderen groot genoeg zijn om alle speelgoed uit de kast te trekken zijn ze groot genoeg om het speelgoed te leren opruimen. Er is een kapstok waar ze hun jas aan kunnen hangen, een rubber mat waar ze hun laarzen op kunnen zetten en een afwasmaschine waar ze als ze ietsje ouder zijn hun kop en schotel in kunnen opruimen. Hoe eerder kinderen leren dat ze zelf moeten opruimen hoe minder rotzooi ze maken en hoe meer tijd jij hebt voor leukere dingen. Ik moet er bij vertellen dat van mij een huis er best uit mag zien alsof er in wordt gewoond.

 • Gouden Boaiem

  Heel herkenbaar!
  Er is toch een ding wat ik mis in je stukje: de man, vader, de boer.
  In gezinnen waar de man van 8-17 werkt, zal hij zo nu en dan de vaatwasser leeghalen of even stofzuigen. Maar dat kunnen we niet verwachten van onze mannen! Vind ik tenminste.
  En ik ben sinds een jaar ook bezig om de kinderen te leren opruimen: de laarsjes moeten recht staan, jassen aan de kapstok en speelgoed opruimen voordat we iets anders gaan doen.
  Ik mis trouwens nog een ding: handjes wassen! Ik ben met de een bezig met de handjes wassen terwijl de ander met zijn vieze handjes vrolijk gaat spelen of de duim in de mond doet😅

 • oorspronkelijk

  natuurlijk
  plichtsbesef is noodzakelijk om aan te leren.
  maar niet alleen lichamelijk knuffelen maar ook dienstbaar zijn als ouder is wenselijk
  ik bedoel een warm nest creëren
  er voor elkaar zijn met beperkt ouderlijke dwang
  kost iets meer tijd maar als het lukt volmaakte harmonie

 • jaap69

  er zijn genoeg moeders die 3 4 of 5 dagen buiten de deur werken, die kinderen gaan naar kinderdag verblijven , er zijn er zelfs die 24 uurs diensten draaien. als moeders thuis is gaan de kids naar opa en oma want mama is zo moe van de hele week werken. en dan zijn er nog die een nanny hebben. ouders die hun kind de hele dag achter de ipad, xbox etc laten spelen. of ouders die hun kinderen van 4 en 5 alleen de straat op sturen. liever een minder net huis, vieze kleren, zand en vogelzaadjes door het huis want hij moest toch echt ff kunstmeststrooien en een blij en tevreden kind als ie s avonds nog ff met papa op de bank zit. ohja, de mijne is een van de weinige kinderen die op school de juf helpt met opruimen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.