Foto: Hans Prinsen BoerenlevenOpinie

‘Buren: van ellende tot redders in nood’

We hebben buren die het ons lastig hebben gemaakt, maar we hebben ook buren die ons altijd bijstaan. Die zijn goud waard.

Buren, je kunt er goed last van hebben. En dat hebben we ook gehad, zeker nu blijkt dat de rechtszaken die zij hebben gevoerd tegen de vergunning van onze uitbreiding, extra pijn doen. Die zaken hebben namelijk een dusdanige vertraging opgeleverd, dat ze nu met de huidige maatregelen van het fosfaatrechtenstelsel buitengewoon veel extra ellende opleveren. Oplevering van de nieuwe stal van 1 juli 2015, ik hoef er verder niet meer over uit te wijden denk ik, u snapt de gevolgen.

Soms denken we wel eens, wanneer stopt alle stress? Waarschijnlijk nooit. Een eigen bedrijf hebben kost nu eenmaal veel.

‘Wat is het toch fijn om de buren de huissleutel te kunnen toevertrouwen’

Maar soms zijn buren juist goud waard en zulke buren hebben wij gelukkig ook. Bij de drukte van de boerderij, de stress om GVE-reductie en de fosfaatrechten, een fulltime baan, een actief jongetje van vier en een baby van zes maanden, zijn goede buren onmisbaar. Op eerste Pinksterdag hebben we Charlotte mogen dopen. Na de doop dronken we koffie achter de kerk, daarna kon iedereen die dat wilde, thuis bij ons soep met broodjes komen eten. Onze twee lieve buurvrouwen boden aan om alles klaar te zetten. Wat is het toch fijn om hen de huissleutel te kunnen toevertrouwen en weten dat ze de eerste gasten goed zullen ontvangen.

Maar ook in de periode dat ik hoogzwanger was en net bevallen, was het zo fijn dat FJ aan het eind van de middag naar de overburen kon en later met een gevulde maag, gedoucht én in de pyjama weer thuis werd gebracht. We houden elkaars erf in de gaten, geven bij afwezigheid de planten water en nemen elkaars pakketjes van de online bestellingen aan. De pakketbezorger weet dat we met gemak voor elkaar handtekeningen zetten.

‘Goede buren zijn ook de uitkomst bij onverwacht bezoek’

Vanochtend belde een overbuurvrouw op dat haar man door zijn rug was gegaan en niets meer kon. Natuurlijk stap ik dan direct in de klompen en haal ik hun kindjes op. Dan hebben zij even de rust en ruimte om de patiënt in bed te krijgen en de huisarts te bellen. Goede buren zijn ook de uitkomst bij onverwacht bezoek en dan geen lekkers in huis hebben. We wonen niet direct bij een supermarkt om de hoek, dus staan we regelmatig bij elkaar in de keukenkastjes te graaien op zoek naar dat éne missende ingrediënt voor een taart of gerecht.

Het mooiste was dat we eens met elkaar op straat stonden, omdat er in de buurt nat gras werd verbrand. Dat gaf zoveel rookoverlast dat we allemaal verdwaasd naar buiten kwamen. Het was al laat in de avond en zo belandden we in onze huispakken en pyjama’s bij een buurvrouw op de bank voor een glaasje wijn. Ik kon me dat niet voorstellen toen ik nog in de stad woonde, maar ondanks alle burenellende hebben we ook zoveel goeds om ons heen wonen.

Beheer
WP Admin