Boerenleven

Foto & video 57555 x bekeken 30 reacties

Nadat de kalfjes weg zijn is alleen de hond nog vrolijk

Peter en Erik Flinkert moesten 140 GVE wegdoen als gevolg van het fosfaatreductieplan. Ze dreven de dieren zelf op de laadklep. “Dit maakt boer zijn helemaal niet leuk.”

Peter (43) en Erik Flinkert (37) hebben in maatschap met hun ouders in het Groningse Westerbroek een melkveebedrijf. In 1990 begonnen ze met 90 koeien. Dat aantal breidden ze uit naar 300. “Samen met 300 stuks jongvee hadden we 600 koppen in de stal.”

Ze gingen verder; het werd tijd voor een nieuwe stal. De vergunning viel in 2014 op de mat. Maar hoe iedereen ook zijn best deed, de stal was niet voor juli 2015 klaar. Omdat er onrust op de markt was, kochten de broers alvast extra koeien in Denemarken, ‘want je kunt wel wachten, maar waarop?’.

Tekst gaat verder onder video.Video: Maarten van Blokland en Marieke de Man

Jongvee weg

De gevolgen van dit alles zijn achteraf wrang. Het fosfaatreductieplan werd ingevoerd, de peildatum werd vastgesteld op 2 juli 2015. Het aantal koeien dat ze toen hadden, werd het uitgangspunt. Het betekent dat alle bijgekochte dieren weer weg moeten, en nog wel meer ook. Bij Flinkert moest er 140 GVE uit, iets dat enorm pijnlijk was. “Het ondereind weg doen, dat was zo moeilijk niet, maar daarna? Welke koe kies je dan uit?” Het lukte de broers niet om die selectie te maken. In plaats daarvan deden ze hun jongvee weg.

“Dit is zó zonde!”, roept Peter als hij een kalf de laadklep opdrijft. “Zo’n mooi kalf …” Maar de wet is onverbiddelijk en het ene na het andere dier gaat de veewagen in, tot de stal zo goed als leeg is. Alleen de hond rent dan nog vrolijk kwispelend rond.

De broers zuchten diep. “We zijn doorzetters, maar dit maakt boer zijn helemaal niet leuk.”

Aflevering 1: ‘Vast in een harnas waar we niet uit kunnen komen’

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Het is erg om te zien, maar dit kon je ook verwachten na 2 juli 2015. En ik gun het niemand maar dit was ook wel erg gek.

 • driepint

  Verhaal klopt niet en feitelijk onjuist. Peildatum staat op 1 oktober 2016. Als 140 GVE 40% representeert, wat was dan de groei na 2 juli? Groei na 2 juli was voor eigen risico, helaas krijg je dan zulke verhalen. Maar zulke verhalen werken ook als een rode lap op een stier bij bedrijven die na 2 juli niet gegroeid zijn en toch 4% moeten inleveren om zulke exponentiële groei te faciliteren

 • gjh

  wat zeur je nou, we moeten allemaal vee weg doen. nou en !!

 • zeugenhouderij!!

  triest dit!

 • Altforst

  Na 2-7-'15 was het bekend dat je niet meer uit mocht breiden tot nader bericht/regelgeving.

 • j.verstraten1

  Stervensbegeleidingsmuziek erbij, studenten journalistiek zullen wel een goede waardering krijgen. Mooi documentatie materiaal voor een toekomstige uitzending van Radar.

 • Hebben ze allemaal zelf veroorzaakt !!

 • boelenham

  Deze mannen zijn niet de oorzaak ,van dit drama maar slachtoffer van wanbeleid van de overheid incusief de tweede kamer ,dus inclusief Thieme ,die zo voor de dieren is ,nu hoor je haar niet ,zij die zegt voor de dieren te zijn ,nu zien we dat het een wolf in schaapskleren is , en dat haar partij enkel tegen de boeren is ,als het moet ten koste van dieren............

 • melkveebedrijf dams

  Het zijn gewoon ondernemende boeren met hart voor hun vak, en heel triest is het als je bezig bent met de bouw van je stal en er zomaar ineens een peildatum komt. Hadden ze dan de stal bijna twee jaar leeg moeten laten staan...en met de politiek weet je het nooit.. ze kunnen zomaar 180 graden draaien. Zie daar als ondernemer maar eens op in te spelen. We wensen jullie heel veel sterkte toe, en blijf vechten.

 • KenG

  Als je met 300 koeien nog geen 2 gezinnen kunt onderhouden, waar zijn we dan mee bezig? Ik zou alles verkopen en in loondienst gaan.

 • parnas

  Inderdaad heel sneu voor deze jongens. Er zijn er ook die de stal in 2013 klaar hadden en met eigen aanwas vaarzen klaar hadden staan om die na quotumtijdperk erin te doen. Helaas moesten ze allemaal na 2 juli kalven.
  Ook deze jongens moeten ze naar de slager brengen.
  Zij hebben er geen 300 .
  Voor jullie gezinnen moet dat toch kunnen?
  Anders hebben jullie iets niet goed gedaan.
  Alle ondernemers hebben naar eigen inzicht gehandeld en iedereen heeft het naar eigen dunken goed gedaan.
  De fosfaat norm van 1,5 moet per bedrijf naar waarheid kunnen worden ingevuld. Degene die minder in de mest hebben voeren nu koeien af terwijl niet nodig is . LTO zou weer leden kunnen winnen als zij er eens werk van zouden maken om dit onnozele getal per bedrijf te laten bepalen. De norm ligt bij vele al rond de 1 of nog lager.

 • kleine boer

  Tja als je groot wil gaat het afvoeren ook in het groot....

 • Johan Rozeboom

  Goed gelegd KenG

 • 344412

  Verhaal klopt niet, als ze meewerken moeten ze maximaal 20% terug van wat ze op 1 oktober hadden. Onzin moet redactie kritisch op zijn.

 • polsbroek

  Thieme verstaat de kunst met onzin verhalen een goed inkomen te krijgen en ook voor haar man , die zgn slager

 • koestal

  300 koeien is ook al een flink bedrijf voor 2 broers,waarom weer groter ?

 • mtseshuis

  Tja, jullie zitten met veel meer boeren in hetzelfde schuitje, schrale troost. Aan de ene kant hebben jullie "geluk" dat het er allemaal staat en er een behoorlijke veestapel overblijft, andere kant blijft het sneu.
  Wij moeten ook inleveren (nu eerst 4%, maar volgend jaar?) ondanks dat we niet gegroeid zijn, wel 100 % grondgebonden, maar deels verhuurd aan akkerbouwer en lelieteler(wie moet anders al dat gras opeten??), dus ja wij vinden dat ons ook onrecht wordt aangedaan... Zo zijn er zoveel van die voorbeelden....
  Doe jullie ouders de groeten van mij en ga verder met wat jullie voor ogen hadden, gaat vast lukken, twijfel ik niet aan!

 • gradje1966@

  Ik heb ook een stal gebouwd in 2012 en zou deze stal geleidelijk vol zetten met eigen vee. In plaats van vol zetten moet ik ook 50 plaatsen leeg laten staan.
  Ik heb ook drachtige vaarzen moeten verkopen Ik ga toch ook geen zielig verhaal
  staan te houden in de boerderij. Ik hoop dat iedereen het voor zich zelf op lost.
  Zonder knelgevallen regeling want anders kan iedereen inleveren voor zulk soort gasten

 • moi !

  Feitelijk hebben deze jongens alleen aan hun eigen gedacht. Ze hebben anderen in de problemen gebracht.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb in 2005 een nieuwe stal gebouwd voor 75 koeien. Ik had er eerst 40. Daar heb ik ook nog melkquotum voor gekocht. De laatste 8 jaar ben ik niet gegroeid. Nu moet ik van die 75 koeien 4% inleveren en volgend jaar misschien nog meer voor onder anderen die zielige jongens met hun 440 koeien.

 • 0064376

  Boeren die nooit zijn gegroeid zijn er niet meer..

 • koestal

  Sommige boeren dachten dat de bomen tot de hemel groeiden,met mechanisatie en automatisering,maar je loopt altijd weer tegen grenzen aan. Zo is het leven !

 • roosdiarygoats@hotmail.com

  o canada how nice it is

 • hooghoes

  Ondernemen is niet alleen maar uitbreiden .
  Die weg is eindeloos

 • oorspronkelijk

  slaan en geslagen worden
  we wisten het niet--dat kan niet waar zijn
  ik heb sinds 2012 steeds geageerd tegen adviseurs.
  dat een sector kapot gemaakt werd
  want er was al wat wet en regelgeving op ons losgelaten
  natuurlijk voldoen we aan alles behalve volume normen
  daarom is er een steeds grotere kloof tussen de sector en maatschappelijke organisaties

 • klumperink

  grote groeiers hebben het voor de melkveesector verpest, niks geen medelijden met de bedrijven die zonodig meer dan 200 koeien moeten melken - wel met al die gezinsbedrijven die weinig of niet gegroeid zijn en toch g.v.e. moeten inleveren!

 • parnas

  De eerste bedrijven komen de eerste ronde al op 2 juli min 4%. Daar wordt nu al de pijn gevoeld. Voor hun gemoed zou het wel plezierig zijn om te weten dat dan ook iedereen terug gaat naar 2 juli min 5%. Dat er op het laatst niet nog weer bedrijven zijn die daar niet aan toe komen omdat het plafond al zou zijn bereikt. Gelijke monniken gelijke kappen.


 • Jaap39

  Helemaal eens @parnas. Het is van de zotte dat er voor dit jaar nog weer een hele rekenmethode is opgetuigd.
  Als het dan 2 juli moet zijn voor de referentie dan maar voor iedereen.
  Straks zal blijken dat diverse bedrijven ook nog eens de boete voor lief nemen en blijkt dat we begin 2018 teveel koeien in Nederland hebben...... ik wens iedereen veel wijsheid toe.... tegen de regels in zwemmen moet minder aantrekkelijk worden.

 • Jaap39

  Helemaal eens @parnas. Het is van de zotte dat er voor dit jaar nog weer een hele rekenmethode is opgetuigd.
  Als het dan 2 juli moet zijn voor de referentie dan maar voor iedereen.
  Straks zal blijken dat diverse bedrijven ook nog eens de boete voor lief nemen en blijkt dat we begin 2018 teveel koeien in Nederland hebben...... ik wens iedereen veel wijsheid toe.... tegen de regels in zwemmen moet minder aantrekkelijk worden.

 • moi !

  Er zijn boeren die denken .ik ben nooit groot genoeg. Ze denderen maar door . Ook al gaat dat ten koste van de buurman. Er is te weinig overleg binnen de sector.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.