Rick Baats in Brazilië - Foto: Rick Baats BoerenlevenOpinie

‘Baan opgezegd, eerste stop in Brazilië’

Rick Baats won de wedstrijd Boerderij Opvolger. Met de hoofdprijs, een Nuffield Scholarship ter waarde van € 7.500, is hij inmiddels op reis gegaan.

Daar stond ik dan. Met een cheque in mijn hand en een stropdas om mijn nek, niet wetend hoe belangrijk dit moment zou zijn in mijn leven. Toen ik op 6 december uit handen van Djûke van der Maat, voorzitter van Nuffield Nederland, mijn scholarship ontving, had ik geen idee wat ik precies had gewonnen. Natuurlijk was er tijdens het traject van ’De Opvolger’ (door de deelnemers gekscherend ‘So You Want Be a Top Farmer’ genoemd) aandacht voor de hoofdprijs, maar je verwacht niet dat jij degene bent die uiteindelijk met je koffers op Schiphol staat.

Ontmoeting tussen scholars

Maar goed, het is toch de realiteit en nadat ik mijn baan had opgezegd, stond ik vol goede moed in Amsterdam, wachtend op het grote onbekende. In eerste instantie reis ik met de andere Nederlandse scholars af naar Londen. Hier ontmoeten we de scholars uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk, worden we voorbereid door middel van media- en presentatietraining en bespreken we de naderende Brexit. Na twee dagen Engeland reizen we gezamenlijk door naar Zuid-Amerika.

Rick in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, naast de bronzen beelden van president Juscelino Kubitscheck en z’n vrouw. Dit is de president die Brasilia liet bouwen, omdat hij vond dat Rio de Janeiro veel te vol was geworden. - Foto: Rick Baats

Rick in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, naast de bronzen beelden van president Juscelino Kubitscheck en z’n vrouw. Dit is de president die Brasilia liet bouwen, omdat hij vond dat Rio de Janeiro veel te vol was geworden. – Foto: Rick Baats

In Brazilië aangekomen begint het programma rustig met een dagbezoek aan de hoofdstad Brasilia. Na de formele opening van de CSC (Contemporary Scholars Conference) staan er verschillende bedrijfsbezoeken en sprekers gepland. Er is aandacht voor onder andere de agrarische toekomst van het land, big data, schaalvergroting en sociale projecten. Daarnaast is er aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en ervaringen van de deelnemers. Reflectie op je eigen dromen en doelen spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe kijk je naar jezelf en zie ik mijzelf als ‘Opvolger’ of als een toekomstig ‘Top Farmer’?

‘Het onderzoek laat me deuren openen die anders gesloten zouden blijven’

Hoe mijn toekomst er precies uit gaat zien, weet ik niet. Maar wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat deze ervaring mijn leven gaat beïnvloeden en veranderen. Het onderzoek dat verbonden is aan de prijs, stelt mij in staat om deuren te openen die anders gesloten zouden blijven. Het internationale netwerk van scholars biedt mij een brede inkijk in de fascinerende agrarische wereld. Of er ooit een mogelijkheid komt om een eigen onderneming te starten kan ik niet zeggen, maar dit traject biedt mij wel alle mogelijkheden om te onderzoeken wat ik wil.

Vanuit deze positie zou ik graag de gehele organisatie achter ‘Boerderij de Opvolger’ willen bedanken voor het geweldige avontuur dat ik tot nu toe heb mogen meemaken en de unieke kans die zij mij hebben gegeven. De komende tijd zal ik regelmatig mijn ervaringen delen en hiermee een inkijk geven mijn traject.

Beheer
WP Admin