Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

Krachtvoer geven met een emmer

De foto is gemaakt in 1983. Een veehouder strooit met een emmer krachtvoer over het ruwvoer.

Veel boeren werken op die manier, al wordt op proefbedrijf De Waiboerhoeve al onderzocht of het anders kan. Immers, door brokken over kuilgras of maiskuil te strooien, krijgen de koeien kans het lekkers ertussenuit te snaaien. Dat doen ze dan ook. De brokken verdringen op die manier de opname van ruwvoer en dat is niet de bedoeling.

De oplossing zit hem in goed mengen. Met de hand wil dat echter niet zo goed. Mechanische voermengers kunnen dat veel beter. Zoals verwacht blijkt goed mengen positief uit te pakken op de totale voeropname en op de melkproductie. Het scheelt meer dan een halve liter per koe per dag. Toch stappen boeren niet massaal over op mechanisch gemengd voeren. Velen hikken aan tegen de flinke investering van een menger.

Handmatig krachtvoer geven is in 1983 nog heel gewoon. Zo gaat er per koe ruim 2.000 kilo per jaar doorheen. Ideaal is het niet. De ene koe snaait meer dan de ander. - Foto: Misset
Handmatig krachtvoer geven is in 1983 nog heel gewoon. Zo gaat er per koe ruim 2.000 kilo per jaar doorheen. Ideaal is het niet. De ene koe snaait meer dan de ander. - Foto: Misset

Wat wel in opkomst raakt, is de computergestuurde krachtvoerbox. Die staat tot de eeuwwisseling bijna standaard in elke ligboxenstal. Vanuit zijn kantoor kan de boer per koe de krachtvoergift regelen, precies afgestemd op het productiestadium van het individuele dier.

De krachtvoergift blijft op gemiddeld 2.000 kilo per koe, het voeren op koeniveau doet echter wel de melkproductie spectaculair stijgen, van krap 5.400 liter per koe naar ruim 8.000.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 15 van dinsdag 10 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

Eén reactie

  • geen boer

    nog helemaal niet zo lang geleden (want ik weet het nog :-)) Elke koe een schep mais (de eerste jaren nog los uitgekuild, daarna kwam pas de kuilvoersnijder) en daarna er langs met een kruiwagen brok, waarbij je dan poogde de betere koeien wat meer te geven. Maar krachtvoer werd ook nog in de melkstal gegeven natuurlijk, de handige koeien trokken vrolijk zelf aan de touwtjes.
    Mooi man.

Of registreer je om te kunnen reageren.