Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Krachtvoer geven met een emmer

De foto is gemaakt in 1983. Een veehouder strooit met een emmer krachtvoer over het ruwvoer.

Veel boeren werken op die manier, al wordt op proefbedrijf De Waiboerhoeve al onderzocht of het anders kan. Immers, door brokken over kuilgras of maiskuil te strooien, krijgen de koeien kans het lekkers ertussenuit te snaaien. Dat doen ze dan ook. De brokken verdringen op die manier de opname van ruwvoer en dat is niet de bedoeling.

De oplossing zit hem in goed mengen. Met de hand wil dat echter niet zo goed. Mechanische voermengers kunnen dat veel beter. Zoals verwacht blijkt goed mengen positief uit te pakken op de totale voeropname en op de melkproductie. Het scheelt meer dan een halve liter per koe per dag. Toch stappen boeren niet massaal over op mechanisch gemengd voeren. Velen hikken aan tegen de flinke investering van een menger.

Handmatig krachtvoer geven is in 1983 nog heel gewoon. Zo gaat er per koe ruim 2.000 kilo per jaar doorheen. Ideaal is het niet. De ene koe snaait meer dan de ander. - Foto: Misset

Handmatig krachtvoer geven is in 1983 nog heel gewoon. Zo gaat er per koe ruim 2.000 kilo per jaar doorheen. Ideaal is het niet. De ene koe snaait meer dan de ander. – Foto: Misset

Wat wel in opkomst raakt, is de computergestuurde krachtvoerbox. Die staat tot de eeuwwisseling bijna standaard in elke ligboxenstal. Vanuit zijn kantoor kan de boer per koe de krachtvoergift regelen, precies afgestemd op het productiestadium van het individuele dier.

De krachtvoergift blijft op gemiddeld 2.000 kilo per koe, het voeren op koeniveau doet echter wel de melkproductie spectaculair stijgen, van krap 5.400 liter per koe naar ruim 8.000.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 15 van dinsdag 10 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin