Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Mijn verandering: van 45 naar 700 hectare

Klaas Heringa was het zat: veel controles en amper waardering. In Denemarken werkt het prettiger.

Klaas Heringa verbouwde aardappelen op zijn 45 hectare grote akkerbouwbedrijf in Leens, Groningen. Toen hij 30 hectare land kwijtraakte en zijn achterbuurman overleed, waardoor er een woonboerderij op 15 meter van de aardappelschuur zou komen, was hij het beu. “Mijn arbeidsplezier ging achteruit. Ik voelde me in Nederland niet gewaardeerd als boer. We pakten de gigantische aardappelprijzen van 2006 tot en met 2008 mee en verkochten de boerderij.”

Dit artikel maakt deel uit van het kerstthema van Boerderij.

Hotel in de schuur

De familie kocht een casco woonboerderij in Wehe-den Hoorn. Het voorhuis werd het woonhuis, in de schuur bouwden ze een hotel dat ze Schierstee noemden, Gronings voor ‘mooie plek’.
Artikel gaat verder onder de foto.

Klaas Heringa (49) woont in Wehe-den Hoorn (Gr.) en heeft in Denemarken een akkerbouwbedrijf van 700 hectare. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw horecabedrijf Schierstee. Dit staat sinds kort te koop. - Foto: Mark Pasveer

Klaas Heringa (49) woont in Wehe-den Hoorn (Gr.) en heeft in Denemarken een akkerbouwbedrijf van 700 hectare. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw horecabedrijf Schierstee. Dit staat sinds kort te koop. – Foto: Mark Pasveer

Snelle uitbreiding

Toen in 2010 de crisis in Denemarken hevig woedde waardoor veel boeren failliet gingen, zag Klaas niet alleen veel leed onder de boeren, maar ook kansen voor zichzelf als ondernemer. Hij kocht een boerderij met 170 hectare grond bij de plaats Jelling. “Ik wilde gewoon een grote boerderij.” Hij breidde snel uit en bezit nu 700 hectare landbouwgrond in Denemarken, waarvan hij een deel verhuurt. “De grond is er een derde van de prijs in Nederland, terwijl de financiering tot 70% van de waarde voor goedkoop geld is. Wat ik precies aan land heb, varieert. Ik ruil veel.” Door een ongeluk aan zijn arm 4 jaar geleden, kan Klaas tegenwoordig alleen lichte werkzaamheden op de boerderij doen. Hij richt zich meer op het management.

Eenvoudig Oldambtster bouwplan

Samen met zoon Hans hanteert hij een eenvoudig Oldambtster bouwplan: graan, tarwe, rogge en koolzaad. “Als het door de combine kan, willen wij het wel verbouwen. Met pootaardappelen ben je het hele jaar druk, met dit bouwplan hebben we in de zomer een heel grote piek. We werken dan met 6 man – Hans, ik, 2 man personeel, loonwerkers en stagiairs – 3 maanden continu door. Met een eenvoudig bouwplan lukt dat.”

Niet emigreren

Klaas en zijn vrouw Annelies blijven in Groningen wonen. Ze voelen zich Groninger en willen niet emigreren. Klaas rijdt op en neer, 600 kilometer enkele reis, 70.000 kilometer per jaar. Annelies runt Schierstee, dat omwille van de hoeveelheid werk een vergaderlocatie is geworden, zodat zij en Klaas wat meer tijd voor elkaar hebben. Zoon Hans staat ingeschreven in Denemarken en woont daar veel.

‘Mijn arbeidsplezier is terug’

Minder controles

Klaas legt uit dat Denemarken veel voordelen heeft. “Je hebt er geen waterschapslasten en vooral minder controles. In Nederland had ik iedere maand wel een controle, in Denemarken heb ik ook controles, maar de manier waarop ze met je omgaan, is redelijker. Mijn arbeidsplezier is terug.” Hans vindt dat de Deense burger dichter bij de boer staat. “Denen zwaaien als ze je zien rijden in de trekker.” Uiteraard zijn er ook nadelen aan boeren in Denemarken, somt Klaas op. “Je hebt minder saldo, de opbrengst is 10% lager, drainage is een aandachtspunt, het is er heuvelachtig en er liggen stenen in het land. En uiteraard hebben wij, omdat we enorm zijn uitgebreid, wel een hypotheekje.” Ook de taal is lastig, maar Hans en Klaas willen een praatje kunnen maken met de buurman, en doen hun best om het onder de knie te krijgen.

‘Annelies wil niet nog 10 jaar met dienbladen lopen’

Horeca staat te koop

Inmiddels hebben de Heringa’s een nieuwe verandering gepland: Schierstee staat te koop. Op 1 maart 2018 stoppen ze ermee. Het runnen van zo’n groot bedrijf willen ze op de lange termijn niet meer doen. “Annelies wil niet nog 10 jaar met dienbladen lopen”, legt Klaas uit. Verandering genoeg bij de Heringa’s. Klaas lacht en legt op z’n Gronings uit: “Je moet niet te benauwd in het leven staan. Laat je niet door angst leiden.”

Klik op onderstaande afbeelding om naar de kerstpagina van Boerderij te gaan. Het complete kerstthema is ook te lezen in het digitale magazine.

Beheer
WP Admin