Boerenleven

Achtergrond

‘Zij is meer van het trekkerwerk, dat heb ik meestal snel gezien’

Samen op hetzelfde erf wonen en werken, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Dirk en Krista Aalbers vertellen wat het voor hen betekent.

Dirk Aalbers (30) en Krista Aalbers-Berghuis (26) wonen in Wedde (Groningen). Dirk heeft een bedrijf met 149 melkkoeien, Krista werkt fulltime als adviseur bij een administratiekantoor.

Dirk

“Per 1 januari 2016 heb ik het bedrijf officieel overgenomen van mijn ouders. Voor die tijd combineerde ik het werk thuis met een baan als adviseur bij hetzelfde kantoor waar Krista nu nog werkt. Daar hebben we elkaar leren kennen. Ze is no-nonsense, erg praktisch, realistisch, sociaal en grappig. Dat ze een boerendochter is, is mooi meegenomen, maar daar was ik niet speciaal naar op zoek.”

‘Ze heeft haar stempel op de nieuwe trekker gedrukt, het móést een groene worden’

“Dit bedrijf is mijn keuze, als ze mee helpt is dat fijn en als ze niet wil, moet ik het ook dan kunnen redden. Maar als ze tijd heeft, helpt ze juist graag, vooral met werk op het land. Zij is meer van het trekkerwerk. Dat komt goed uit want dat heb ik meestal snel gezien. We vullen elkaar dus goed aan en zijn zeker niet twee kapiteins op één schip. Wel heeft ze haar stempel op de trekker gedrukt. Daar weet ze veel van af en toen er een nieuwe moest komen, had zij een duidelijke mening over de kleur. Mij interesseert dat niets, volgens mij heb je geen slechte trekkers. Maar zij vond toch echt dat het een groene moest zijn en dat is het ook geworden.”

Dirk Aalbers (30) en Krista Aalbers-Berghuis (26) wonen in Wedde (Groningen). - Foto: Jan Willem van Vliet

“Toen het serieus werd tussen ons, heb ik haar gezegd dat ze niet alleen mij zou krijgen, maar het bedrijf erbij. Ik ben gebonden, kan niet zomaar weg. Zij woonde in Kloosterburen en dat is niet om de hoek. Bij haar thuis hebben ze een akkerbouwbedrijf waar ze veel meehielp; nog steeds trouwens. Drie maanden geleden zijn we getrouwd en is ze hier komen wonen. Ik realiseerde me dat ik heel wat van haar vroeg om alles achter te laten. Daarom hecht ik er ook aan dat ze zich hier thuis voelt. Het huis hebben we samen opnieuw ingericht zodat het nu echt ons huis is.”

‘Als ik uit de stal kwam, plofte ik in mijn oude kleren op de bank. Dat irriteerde haar’

“Binnen in huis gelden haar regels. Toen ik nog alleen woonde, was ik erg makkelijk. Niet dat het een bende was, maar ik at mijn brood met hagelslag voor de televisie en als ik uit de stal kwam, plofte ik gewoon in mijn oude kleren op de bank. Dat irriteerde haar, dus dat doe ik niet meer. Het is een kleine moeite me eerst even om te kleden.

“Waar we nog wel iets op moeten vinden, is op vakantie gaan. Zij houdt van reizen, terwijl ik het bedrijf moeilijk los kan laten. Maar daar vinden we wel wat op. Het mooie aan getrouwd zijn? Het is samen echt leuker dan alleen.”

Krista

“Dirk en ik waren collega’s en konden het samen goed vinden. Maar nadat we allebei in Boerderij hadden gestaan, in de rubriek de Opvolger, werd ons contact intensiever (bekijk de pagina van Dirk en die van Krista). Ik werd als het ware wakker geschud. Het leuke aan Dirk vind ik dat hij zo sociaal en behulpzaam is. Verder weet hij van aanpakken en is erg attent in bepaalde dingen. Attenter dan ik. Wat voor dingen? Nou, op romantisch gebied, zeg maar. Hij denkt eerder aan een bloemetje dan ik.”


  • Bekijk het hele artikel van de rubriek de Opvolger met Dirk.

  • Bekijk het hele artikel van de rubriek de Opvolger met Krista.

‘Met de koeien heb ik minder, ik ben toch meer akkerbouwer’

“Ik kom van een akkerbouwbedrijf, het werk daar vind ik machtig mooi, maar een eventuele overname, daar is op dit moment niks over te zeggen. Ik wist van tevoren dat als ik verder wilde met Dirk, ik hiernaartoe zou moeten verhuizen, maar daar was ik toe bereid. Wat voor rol ik op dit bedrijf zou spelen, hebben we niet echt benoemd. Het landwerk vind ik mooi en als het kan, neem ik een dag vrij om te helpen. Maar Dirks vader komt ook nog regelmatig, dus vooraf stemmen we wel af of het nodig is dat ik ook op de trekker zit. Met de koeien heb ik minder, ik ben toch meer akkerbouwer denk ik. Maar ik wil best meer leren over fokkerij en zo.”

“Dirk en ik kunnen samen heel goed een flinke berg werk verzetten. Plannen gaat ook goed, Dirk komt zelden te laat op een afspraak. Een kalvende koe is overmacht, maar dan nog komt hij nooit uren te laat. Als we ergens heen moeten, kan ik echt van hem op aan.”

‘Ik wil dingen in de bedrijfsvoering nog een keer doorgerekend zien en dan het liefst nóg eens’

“Waar we in verschillen, is dat hij meer van de hoofdlijnen is en ik van de details. Als hij stofzuigt, doe hij een beetje de grote oppervlakken, terwijl ik ook de plinten en de hoekjes doe. En hij durft meer dan ik. Met de bedrijfsvoering zou ik voorzichtiger zijn, ik wil dingen nog een keer doorgerekend zien en dan het liefst nóg eens. Ik zie sneller apen en beren, op het pad. Hij hakt eerder knopen door en gaat ervan uit dat het goed komt. En dat is dan ook zo.”

“Waar we ook in verschillen is dat Dirk niet van reizen houdt en ik wel. En dan het liefst ver weg en niet naar de standaard toeristenplekken. Ik wil iets zien van de wereld. Dirk is van huis uit niet gewend om op vakantie te gaan, hij laat het bedrijf ook niet graag aan iemand anders over. Hier moeten we onze weg nog in zien te vinden, maar ik weet zeker dat dat lukt.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 4 van dinsdag 24 oktober en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Of registreer je om te kunnen reageren.