Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

Canadese van filmindustrie naar boerderij

Ze komt uit de stad maar verlangde altijd al naar het platteland. Nu is de Canadese Megz Reynolds boerin. “Ik ben een zigeuner die verliefd werd op een cowboy.”

Megz Reynolds werkte in de filmindustrie bij de speciale effecten en als setdecorateur. Vijf jaar geleden kwam ze met haar grote liefde Liam naar de boerderij. Daar werkt ze nu met de grootste machines en als er iets kapot is, repareert ze dat zelf. “Ik maak een avontuur van het leven.”

Hoe ziet de omgeving er bij jullie uit?

“Het is vooral akkerbouw, maar als je de heuvels ingaat, rondom de rivieren, dan vind je meer natuurlijk grasland dat niet geschikt is voor akkerbouw. Daar wordt vee op geweid.”

Megz Reynolds woont met haar echtgenoot Liam Gauthier en hun dochtertjes van drie en 1,5 jaar in Kyle, in de Canadese provincie Saskatchewan. Ze hebben een akkerbouwbedrijf van 728 hectare met linzen, gerst, koolzaad en vlas en een kleine kudde Black Angus-koeien. - Foto: Megz Reynolds
Megz Reynolds woont met haar echtgenoot Liam Gauthier en hun dochtertjes van drie en 1,5 jaar in Kyle, in de Canadese provincie Saskatchewan. Ze hebben een akkerbouwbedrijf van 728 hectare met linzen, gerst, koolzaad en vlas en een kleine kudde Black Angus-koeien. - Foto: Megz Reynolds

Hoe betrokken ben je bij het bedrijf?

“Heel erg. Mijn man en ik runnen het samen, maar hij werkt overdag ergens anders. Dan zit ik op de machines als we zaaien en oogsten. Ik kom uit de stad en werkte in de filmindustrie. Toen ik op de boerderij kwam, ben ik eerst eens stage gaan lopen bij een mechanisatiebedrijf voor grote landbouwmachines. Daar leerde ik hoe alles werkt en hoe ik iets kan repareren als het kapot is.”

Hoe succesvol zijn de bedrijven daar?

“Ik kan niet voor het hele land spreken, daarvoor is het te groot en zijn de bedrijven te divers. In mijn provincie Saskatchewan is de situatie wisselend. Er zitten grote familiebedrijven en kleine hobbybedrijven. Sommige doen het heel goed, maar overal is er minstens één gezinslid dat buiten de deur werkt om in elk geval een vast inkomen te hebben. Met een boerenbedrijf weet je het namelijk nooit. Het ene jaar gaat het goed en heb je heel veel cashflow, het jaar erop kan het zijn dat je de eindjes aan elkaar moet knopen.”

Wat vind je een voordeel aan het wonen op een boerderij?

“De manier van leven. Ik houd ervan buiten bezig te zijn en met mijn handen te werken. Ik houd ervan dat elke dag anders is en dat er altijd weer uitdagingen zijn. Ik houd er ook van dat we ons eigen voedsel produceren en dat mijn dochtertjes hier opgroeien en zien waar hun eten vandaan komt. Ze leren een dag hard werken te waarderen en te respecteren.”

Wat is een nadeel?

“Dat er geen kinderopvang in de buurt is. In de stad was dat geen probleem. Wat ook een nadeel is, is dat je hier nergens etnisch eten kunt krijgen. Dat wil zeggen: buitenlands. Het enige dat je hier overal kunt krijgen is diepgevroren kant-en-klaarvoedsel.”

Wat is de grootste uitdaging waar jullie mee te maken hebben?

“Het veranderlijke weer waar we geen invloed op hebben. De verschillen tussen zomer en winter zijn groot. ’s Zomers kan het boven 40 graden worden, ’s winters wel min 60 met wind-chill (gevoelstemperatuur). Vier winters terug hadden we door de harde wind sneeuwbergen zo hoog als de boomtoppen, maar de laatste jaren valt er hooguit een meter. Dit jaar is het erg nat. Normaal valt er 200 millimeter regen per jaar, nu zitten we al op ruim 960. Ik woon hier nu vijf jaar en heb wat weer betreft nog geen normaal jaar meegemaakt.”

‘’s Zomers kan het boven 40 graden worden, ’s winters wel min 60 met wind-chill’

Wat maakt je aan het lachen?

“De conversaties met mijn dreumes. Zo schattig!”

Waar word je boos om?

“Slecht weer en pech met de machines. Het boerenwerk is op sommige dagen het best te omschrijven als een georganiseerde chaos. Toen ik bijvoorbeeld zeven maanden zwanger was van mijn tweede, zou ik de trekker voltanken. Alleen deed de brandstofpomp het niet. Ik wilde toen de generator van onze 1952 Chevy-truck gebruiken, maar daarvan bleek de accu leeg. Het ging maar door, het was vlek op vlek.”

Is er bij jullie gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen?

“Nog steeds zijn er vrouwen die minder betaald krijgen dan mannen terwijl ze hetzelfde werk doen. Er ook zijn er nog steeds vrouwen die anders behandeld worden alleen omdat ze vrouw zijn. Zelf geloof ik sterk in gelijkwaardigheid. Ik steun dan ook vrouwengroepen die hiervoor strijden, het is nog steeds nodig. Voor mij persoonlijk geldt dat ik mijn hele leven gewerkt heb in sectoren die worden gedomineerd door mannen. Toch ben ik voor mijn gevoel nooit anders of respectloos behandeld omdat ik een vrouw ben.”

Vertel eens iets over jezelf dat bijna niemand anders weet …

“Een van mijn voortanden is nep. Ik houd van extreme sporten en toen ik tijdens het snowboarden eens van een klif viel, kwam mijn tand in mijn eigen kniebeschermer terecht.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Farmers Weekly en is te lezen in Boerderij 3 van dinsdag 17 oktober en is onderdeel van de rubriek Boerinnen Wereldwijd

Eén reactie

  • geweldig artikel, je ziet als je wat wil kan het. verbaasd was ik dat een van de twee buitenshuis werkt met dik 700 ha.

Of registreer je om te kunnen reageren.