Foto: Ronald Hissink BoerenlevenOpinie

‘Werken in landbouw: veel geld is geen drijfveer’

Zouden robots niet nodig zijn als er meer verdiend werd in de landbouw? Daar geloof ik niks van.

Als er eerst maar eens flink verdiend werd. Dan zouden robots helemaal niet nodig zijn. Dan zou er genoeg menselijke animo zijn om in de landbouw te werken. Het was een van de vele reacties op het . Nogal wat lezers zien de robotisering met lede ogen aan. Het is volgens hen een ontwikkeling die verdoezelt dat er iets aan de hand is in de landbouw. Iets waardoor mensen liever ander werk zoeken. Dat vinden boeren heel erg, want zelf doen ze niets liever dan werken met vee en gewassen.

‘Mechanisatie kreeg een kans juist omdat er steeds minder mensen in de landbouw werkten’

Inderdaad werken er steeds minder mensen in de landbouw. Maar tegelijk stijgt de productie. Daar zijn boeren erg trots op. Menig 100.00 liter koe is door de plaatselijke burgemeester gehuldigd. Daar speelt fokkerij een rol in, maar zeker ook de mechanisatie die betere voederwinning mogelijk maakte. De mechanisatie kreeg een kans juist omdat er steeds minder mensen in de landbouw werkten. En zie hoe goed het heeft uitgepakt.

‘Waar men eerder nog mogelijkheden zag in mechanisering en automatisering, zien sommigen in robots bedreigingen’

Maar nu staan er robots voor de deur. Waar men eerder nog mogelijkheden zag in mechanisering en automatisering, zien sommigen in robots bedreigingen. Veel boeren willen er gewoon niet aan maar voor hun gevoel moeten ze wel. En waarom? ‘Omdat er niet genoeg verdiend wordt om mensen van vlees en bloed in de landbouw te houden.’ Jongeren zouden liever bij een hip ICT-bedrijf werken met elk weekend vrij en een dik salaris dan dat ze zeven dagen per week druk zijn met de koeien en de varkens voor een habbekrats.

Ik geloof er eerlijk gezegd niets van dat weinig verdienen de hoofdreden is om niet in de landbouw te willen werken. In periodes dat er veel verdiend werd, nam de animo immers niet toe. De belangrijkste reden is dat mensen het niet leuk genoeg vinden. Of ze het vroeger wel leuk vonden, weet ik niet. Toen werden er geen vragen gesteld, je werd gewoon boer, punt uit.

‘Veel geld verdienen is mooi meegenomen, maar het is niet de belangrijkste drijfveer’

Gelukkig mogen mensen nu zelf kiezen en dan kiezen ze in de eerste instantie voor iets waar ze plezier in hebben. Veel geld verdienen is mooi meegenomen, maar het is niet de belangrijkste drijfveer. Dat is het voor vrijwel niemand. Anders waren er ook geen leraren geweest. Of machinebankwerkers. Of secretaresses. Als ik heel veel had willen verdienen, had ik beter geen redacteur kunnen worden. Toch werd ik dat, omdat ik het enorm leuk vind. Dat is ook waarom mensen werken in de landbouw. En dat is ook waarom mensen niét werken in de landbouw. Ze vinden andere dingen leuk. Brood bakken. Of kleding ontwerpen. Of les geven.

‘De huidige vrees voor robots is vooral koudwatervrees’

Dan zijn robots toch juist een uitkomst? Zo kan iedereen doen wat hij of zij het liefste doet terwijl er toch 24/7 gewerkt wordt aan de voedselvoorziening. Oké, robots zien er anders uit dan wat we gewend zijn. Maar dat went wel. De huidige vrees is vooral koudwatervrees.

Beheer
WP Admin