The Incredible Dr. Pol - Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Jan Pol zorgt voor geweldige pr’

Dierenarts Jan Pol zorgt met zijn tv-serie onbedoeld voor geweldige pr van de landbouw in de VS. Hadden we hier ook maar zo’n serie.

’s Avonds, na het eten, kijken we bij ons thuis graag even naar Dr. Pol, de Drentse boerenzoon en dierenarts die naar Amerika vertrok en daar een eigen praktijk op poten zette. De man is inmiddels halverwege de 70, maar van pensionering wil hij niets weten. Hij gaat gewoon door met drachtigheidscontroles, uitgestulpte varkensdarmen repareren en van alles en nog wat castreren. Tussendoor is er een vloed aan kleine huisdieren die met allerlei kwetsuren het spreekuur aandoen.

Uiteraard weet Dr. Pol overal raad op. Niet voor niets is hij de incredible Dr. Pol, de ruwe bolster met de blanke pit die altijd blijft lachen, tenzij er een dier een spuitje moet hebben, want ook dat komt in beeld.

Nauwelijks professionele bedrijven in beeld

Onderhoudende televisie, al vraag ik me soms af waar de professionele bedrijven zijn. De grote varkensschuren, de eindeloze ligboxenstallen, heeft hij die niet in zijn bestand? De kijker ziet naast huisdierbezitters vooral hobbyboeren, en het lijkt me dat die toch een heel andere houding hebben ten opzichte van hun vee dan de beroeps. Nu is Michigan, de staat waar Dr. Pol woont en werkt, geen grootschalige melkveeregio, maar onbeduidend is het toch ook niet. Even een paar feitjes, afkomstig van de United Dairy Industry of Michigan. De staat telt 1.800 melkveebedrijven, de gemiddelde bedrijfsgrootte is 230 melkkoeien en van alle vijftig staten, staat Michigan op de achtste plaats als het gaat om melkproductie.

De echt grote bedrijven zitten in Californië, maar daar gaat het nu even niet over. We zitten in Michigan, in Weidman. Met Google Maps is het gebied mooi te verkennen. Uitgestrekt is het. En inderdaad lijken de ligboxenstallen niet heel dik gezaaid. Maar echt zeldzaam zijn ze nou ook weer niet. Toch komen die bedrijven nauwelijks in beeld. Misschien hebben ze zelden problemen. Misschien hebben ze een andere dierenarts. Misschien bellen ze niet voor een kalf met een dikke poot. Misschien is dit soort bedrijven niet zo camerageniek. Jan Pol en zijn compagnons komen het meest op bedrijven met de karakteristieke, rode en halfronde barns.

‘De landbouw staat er zonnig op’

Hoe dan ook, wij kijken met plezier. Dat zit hem denk ik in het feit dat er nooit ruzie gemaakt wordt. Er is ook geen wedstrijdelement en iedereen wordt met respect benaderd. Jan Pol benadrukt keer op keer dat boeren hart hebben voor hun vee. Niet uit sentimentele overwegingen, ze moeten er gewoon hun geld mee verdienen. Daar draait hij niet omheen. Juist omdat het vee hun inkomsten vormt, zorgen ze er goed voor.

Het was vast niet het uitgangspunt, maar een neveneffect van deze razendpopulaire realityshow, is dat de landbouw er zonnig op staat. Een mooie sector waarin iedereen gewoon zijn best doet. Eigenlijk zouden we in Nederland ook zo’n serie moeten hebben. Is er een vlotte veearts in de zaal?

Beheer
WP Admin