Boerenleven

Foto & video 18054 x bekeken 16 reacties

'Ik moet meer automatiseren, anders kan het niet'

Stef Beltman (20) zit in het derde jaar van de opleiding dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool.

Als ik het bedrijf overneem verander ik...

"Eerst nog niets maar gaandeweg wil ik wel meer gaan automatiseren. Nu melken we bijvoorbeeld nog met een traditionele melkstal en dat kost best veel tijd. Als deze melkstal aan vervanging toe is, wil ik wel nadenken of er misschien een robot moet komen. En nog weer later, maar dan heb ik het echt over de verre toekomst, zie ik ook wel wat in een voerrobot en een instrooirobot. Niet dat ik zou zo’n enorme techneut ben, maar als ik meer koeien wil gaan houden, moet ik wel meer automatiseren. Anders kan het niet. Ik wou willen groeien tot maximaal 200 koeien. Dat aantal kan ik nog voor het grootste alleen aan, anders moet ik met vreemde arbeid gaan werken."

Over vijf jaar...

"Dan werk ik thuis maar heb ook een baan buiten de deur. Ik ga het zoeken in de advisering, bijvoorbeeld op gebied van veevoeding. Of iets met bodem en gewassen, dat boeit me ook erg. Daar zijn we thuis, op het eigen bedrijf ook wel mee bezig. Er valt op gebied van bemesting en mineralenvoorziening altijd wel iets te verbeteren."

Dit artikel is te lezen in Boerderij nr. 15 van 10 januari 2017 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • deB.


  Werkelijk waar??? 200 mk in je eentje... kom op man, ga voor een normaal leven, ipv je kapot werken voor niets!

 • driepint

  als je 200 koeien wil gaan melken, ga dan lekker met personeel werken jongen. Hartstikke leuk en makkelijk die robots. Melk er zelf ook 100 koeien mee, maar je moet evengoed iemand regelen als je een dagje weg wilt. voor mijn 100 koeien is het prima met een botje, maar kies je voor 200 koeien, ga dan alsjeblieft melken en een keertje doordeweek uit eten met de vrouw terwijl de melker het werk doet.

 • flyinghollander

  Waarom worden reacties weer verwijderd?(Magreet?) Was is er mis op rekenmachine te gebruiken?

 • deB.


  Zulke boertjes hebben ze graag, overal in trappen en kostprijs omhoog jagen!!

  Rekenmachine gebruiken hoeft niet, want het kan niet uit, al die rommel

 • koestal

  Laat hem eerst maar een paar jaar 100 koeien melken ,en zie dan maar eens weer .

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • John*

  stellen veel jonge boeren de niet de verkeerde doelen? neem aan dat het grote doel toch moet zijn een leuk inkomen uit het bedrijf te halen en niet perse het maximale aantal koeien houden of zoveel mogelijk automatiseren. Dus stel je de vraag wat moet ik doen om op jaarbasis een bedrag van 60.000 euro uit mijn te kunnen halen en mijn bedrijf toekomstwaardig te houden. Dan worden er toch andere keuzes gemaakt dan alleen maar opschalen en zien waar het schip strand.

 • alco1

  Mensen die uit kunnen breiden hebben nu juist een goed inkomen, anders kon die uitbreiding helemaal niet.
  Het is gewoon een drive net als met sport prestaties.
  Je zelf steeds willen verbeteren.

 • Johnny Hogenkamp

  Veel succes! Dit is de toekomstige generatie jonge boeren met een geweldige drive om dieren en grond te verzorgen en te groeien in ondernemerschap en bedrijf. Hoe herkenbaar, waarom zullen we hen ontzeggen waar we zelf als jongeling van genoten en hopelijk nog steeds doen. De wereld staat na vandaag echt niet ineens stil.

 • A1967

  Wat een negatieve reacties op een jonge boer met toekomst, waarvan er veel te weinig zijn, hij denkt in ieder geval na over zijn toekomst.
  Wel is duidelijk dat het onderwijs op het punt van leren rekenen nog niet veel verbeterd is de afgelopen 30 jaren. Ik wens hem veel succes.

 • John*

  op een gegeven moment met al die automatisering moet je wel afvragen of je de koeien of welke dieren dan ook voor jezelf aan het houden bent of voor de leverancier van de automatisering, bank en loonwerker. En daarbij de vraag wat is het bedrijf waard als je meer dieren moet houden om de overname rond te rond te zetten, dan loopt er iets spaak!.. In de varkenshouderij zijn grote fouten gemaakt met waarderingen van bedrijven waarvoor een hele generatie boeren op de blaren zit. Versleten bedrijven die voor het volle pond verkocht zijn, dure varkensrechten en ga zo maar door. In de melkveehouderij ligt nu grote valkuil bij de te hoge grondprijzen en versleten ligboxstallen uit de jaren 80..

 • LFFlikweert

  Nooit maar dan ook nooit aan beginnen is ook mijn advies. Ik genoeg boeren die dat ook gedaan hebben: en het is ook heel verleidelijk, de bank, voerleverancier, mestdistributeur etc juichen het allemaal toe. Maar als die mooie nieuwe stal er staat; moet er wel voor 200 koeien gras naar binnen 5 keer per jaar in dezelfde tijd moet die renterekening wel betaald worden iedere maand; moet de mestafzet in de winter ook betaald worden; en blijft het ontzettend spannend wat de overheid met jou uitbreidende melkveehouderij in een super intensief landje wil. Kortom je als je uitbreid wordt je nog veel afhankelijker. En dat is een kwalijke zaak, want dan kun je nog zulke goede melkopbrengsten halen en gezonde koeien hebben: het heeft geen zin want alles verdwijnt naar iedereen behalve je eigen bankrekening! Een beetje negatief maar wees eens een keer blij met wat je hebt, 100 is behoorlijk gemiddeld en daarmee moet het makkelijk gaan met goed management en evt. Wat leuke dingen ernaast. Denk goed na voor je wat doet, want als eens die stal er staat zijn de schulden gemaakt en ben je overgeleverd aan de bank.

 • el

  Met het benodigde kapitaal voor die honderd extra koeien,kun je elders in de wereld een compleet bedrijf opstarten zonder gezeur over fosfaat etc.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Wesseling76

  super goed idee. twee honderd koeien kan makkelijk (alleen) . Altijd blijven rekenen en doen wat je leuk vind. Laat je niks aan praten door boeren die het niet op de rit hebben. Net management met strakke kaders. dan heb je ook nog tijd voor andere dingen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.