Boerenleven

Achtergrond 1738 x bekeken laatste update:10 okt 2016

Stripmaker van Opa: 'Groeiende berg grappen’

Herman Roozen (49), de stripmaker van Opa in weekblad Boerderij, werkt altijd in opdracht. Eindelijk nam hij eens de tijd om een productie te maken voor zichzelf. Dat werd Broertje, een stripboek over zijn jeugd op een boerderij in het Gelderse Toldijk. Roozen aan het woord over Broertje. En natuurlijk over Opa.

"De hoofdredactie legt mij als stripmaker geen strobreed in de weg en dat waardeer ik. Ooit maakte ik een Opa-aflevering die tegen het Kerstverhaal aan schurkte. Weken later hoorde ik dat enkele lezers zich aan die strip hadden geërgerd en boos hun abonnement hadden opgezegd. De redactie heeft mij daarover nooit aangesproken. Overigens ben ik gezegend met een gezonde portie zelfcensuur. Het is niet mijn doel om grenzen te overschrijden. Een lach bij de lezer, daar ben ik op uit.

Uiterlijk Opa veranderd

Ik omschrijf mijzelf als stripmaker. Tekening en tekst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en komen beide uit mijn brein voort. Twaalf jaar geleden heb ik de Opa-strip overgenomen van bedenker Henk Groeneveld. Langzaam maar zeker heb ik de strip naar mijn eigen hand gezet, er zijn bijvoorbeeld nieuwe bijfiguren bijgekomen. Zelfs Opa is uiterlijk wat veranderd. Dat moet ook wel, anders zou ik continu kramp in mijn vingers hebben. Mijn mooiste Opa-strip vind ik nog steeds de aflevering waarbij ik tijdens het ontwerp het gevoel kreeg dat het echt mijn strip was geworden. Het was mijn Opa die een onbekend plantje ontdekte, sleefse groenmoes. Zal ik nooit vergeten.

'Brand in onze varkensschuur. Het is waar, daar was ikzelf de oorzaak van.'

Broodtekenaar

Ik teken altijd in opdracht, ben een echte broodtekenaar. Dat doe ik voor Boerderij en het vakblad Pluimveehouderij en bijvoorbeeld ook voor Gasunie. Juist daarom vond ik het leuk om weer eens een strip te maken voor mijzelf. Dat is Broertje geworden. Een getekend verhaal over mijn eigen jeugd op een gemengd bedrijf in het Gelderse Toldijk, met een oplage van 74 exemplaren.

Er zat helemaal geen plan achter, geen verhaallijn. Elke zondag maakte ik een pagina. Het mooie is dat tijdens het tekenen weer allemaal herinneringen terugkwamen. Ik liep opeens weer als kleuter over het erf en in de koeienstal. Het eindigt met de brand in onze varkensschuur. Het is waar, daar was ikzelf de oorzaak van. Dat is dan ook maar gelijk duidelijk.

Eerste kievitsei

Sommige van die jeugdherinneringen gebruik ik ook als ik met Opa bezig ben. Elk voorjaar maak ik bijvoorbeeld een aflevering over het eerste kievitsei. Dat heeft alles met mijn jongensjaren in de Achterhoek te maken. Mijn familie ging vroeger ook altijd op zoek naar kievitsnesten. We liepen dan met de hele familie door het land. Ik vond er trouwens nooit een.

Van Boerderij krijg ik de vrije hand. In de week voor publicatie ontvang ik de inhoudsopgave van het blad. Zo weet ik wat de hoofdonderwerpen zijn en vervolgens bedenk ik wat Opa daarvan vindt. Neem bijvoorbeeld het referendum in Engeland over het lidmaatschap van de Europese Unie. Wat vindt Opa daarvan? Leidt een Brexit tot problemen op zijn erf? Er moet natuurlijk wel een grap over te maken zijn. Het moet meer worden dan een gesprekje over een onderwerp.

'Ik lees dan dat derogatie over mest gaat. En dus gaat die aflevering over stront.'

Derogatie

Soms zijn het best ingewikkelde onderwerpen die Boerderij behandelt, derogatie bijvoorbeeld. Waar gaat dat in vredesnaam over? Via Google kom ik een heel eind. Ik lees dan dat derogatie over mest gaat. En dus gaat die aflevering over stront.

Ik werk met een glimlach, kan best om mijn eigen grappen lachen. Als ik veel tijd heb, probeer ik er nog een tweede grap in te verwerken. Ze vragen me weleens of er nooit een eind komt aan die grappen. Een collega zei eens 'het is geen berg waar je elke keer wat vanaf haalt, maar een boom die elke dag groeit'. Zo is het precies, gelukkig maar. Daarom ga ik door met Opa zolang Boerderij daar behoefte aan heeft. Mijn voorganger heeft het 32 jaar volgehouden. Dat wil ik zeker evenaren."

Foto

  • "Soms zijn het best ingewikkelde onderwerpen die Boerderij behandelt, derogatie bijvoorbeeld. Waar gaat dat in vredesnaam over?", aldus Herman Roozen.<br /><em>Foto: Koos Groenewold </em>

    "Soms zijn het best ingewikkelde onderwerpen die Boerderij behandelt, derogatie bijvoorbeeld. Waar gaat dat in vredesnaam over?", aldus Herman Roozen.
    Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.