BoerenlevenAchtergrond

Smoezen met de zoekbeer

Op de foto is het 1987 en de varkenshouderij had net een periode van stormachtige groei achter de rug. Jaarlijks was het totaal aantal dieren toegenomen met liefst 7%, tot het in 1987 bleef steken op 14 miljoen. Inmiddels zijn het er na de nodige golfbewegingen 12 miljoen.

Het grootste deel van de groeispurt van de jaren tachtig had zich voorgedaan op de zandgronden beneden de grote rivieren. Vooral Noord-Brabant werd een soort varkensprovincie met grootschalige bedrijven van 1.000 dieren en meer.

Die bedrijven boekten ook nog eens onvoorstelbare vooruitgang op genetisch gebied. Kreeg een zeug begin jaren vijftig nog geen 15 biggen per jaar, nu worden aantallen van 35 niet langer als onmogelijk gezien. Fokkerij speelde een rol bij de toename, maar ook uitgekiende voedertechnieken en daarnaast de huisvesting die – los van de welzijnsdiscussie – buitengewoon efficiënt was.

Handig systeem

Op de foto loopt een zoekbeer voor de zeugen langs. De geur die hij verspreidt, stimuleert de bronst bij de varkens. En wie reeds berig is, laat dit met speciaal gedrag zien. Het systeem was erg handig. Zo handig, dat de basis ervan nog steeds wordt gebruikt, zij het met meestal een ander type ligbox en met individuele voedering in plaats van een gezamenlijke trog.

Het systeem van op de foto (uit het jaar 1987) wordt ook nu nog gebruikt in dekstallen, al zijn er ook al bedrijven die een elektronisch beerdetectiecentrum hebben. Daarbij komen zeugen naar de beer in plaats van andersom.
Foto: Misset 

Beheer
WP Admin