BoerenlevenAchtergrond

Volledig rooster én lange staarten

De foto uit 1961 toont vleesvarkens op een betonnen roostervloer. Dit vloertype nam de boer veel werk uit handen. Handmatig uitmesten van strohokken hoefde niet meer.

Met dit systeem was volgens de adviezen in een gebouw van 6 meter breedte een dubbele rij hokken te maken.

Voorschriften over de hoeveelheid vloeroppervlak per varken waren er nog niet. Discussies over een percentage dichte vloer evenmin. Toch lieten dierenbeschermers al wel van zich horen. Varkens hoorden buiten, niet binnen.

In een nummer van Boerderij uit 1955 staat er een hele uiteenzetting over. De auteur stelt dat dierenschermers en boeren hetzelfde willen, namelijk dat goed voor de dieren wordt gezorgd. Van een tegenstelling tussen beide groepen zou dus geen sprake zijn: een boer is een dierenvriend, al waren er ook toen al uitzonderingen.

‘Een beetje oppassen met jongelui’

Boerderij attendeerde ouders er wel op een beetje op te passen met de jongelui. Die hielden er zo hun eigen methodes op na om ratten, muizen en eksters te weren. Bijvoorbeeld door ‘nesten uit te halen en de jongen te doden en dat kon wel eens verruwend werken’. Beter zou het zijn om enkele lieden te voorzien van een geweer en hen de bestrijding op zich te laten nemen. Door af te schieten voordat er wordt genesteld, zou de schade beperkt blijven, was de gedachte.

Begin jaren ’60 kwamen roostervloeren op. Wat opvalt aan de varkens op de foto is dat ze lange onbeschadigde staarten hebben. Verklaringen zijn welkom bij de redactie.
Foto: Misset 

Herman Iemhoff mailde Boerderij de volgende mogelijke verklaring:

“Ik denk dat het met het soort voer te maken heeft. Vergelijk het maar met een kind die te veel suikers en kleurstoffen krijgt. De varkens in die tijd kregen minder eiwitten en langzamer verteerbare energie. Wat ook opvalt, is dat de varkens schoon zijn. Dikke mest die niet kleverig is, dus andere voersamenstelling.

  Hetzelfde geldt voor koeien in die jaren. De horens werden er massaal afgezaagd, omdat de koeien in ligboxen lagen. Maar tegelijkertijd werd de kunstmest populair, wat het eiwitgehalte in het gras sterk deed toenemen. Door veel eiwit worden de koeien agressiever. Er zijn nu bedrijven die koeien met horens hebben én krappe ligboxen. (Brandsma in Friesland, bekend van de oormerkweigeraar).”

Beheer
WP Admin