Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

Wegens drukte even geen tijd voor de robot

De spuitrobot van varkenshouder Ruud van Dijck staat sinds een paar maanden werkeloos in een hoek.

"Het klinkt waarschijnlijk gek maar ik heb momenteel geen tijd voor de spuitrobot. Drie jaar lang heb ik er met plezier mee gewerkt, maar nu ben ik veel te druk om eventuele storingen op te lossen. Het bedrijf is de afgelopen jaren uitgebreid, daardoor vergt de controle van de dieren nu meer tijd. Eerder was ik flexibeler. Dan begon ik ’s ochtends om kwart over zes met voeren terwijl de robot een afdeling aan het schoonspuiten was. Hij paste toen precies in mijn dagplanning. Ik verplaatste hem en terwijl hij aan het schoonspuiten was, kon ik de drie kleine kinderen naar school brengen en tussendoor eten. Het klopte allemaal precies."

Ruud van Dijck heeft met zijn broer een vleesvarkensbedrijf. Ieder heeft een eigen locatie, Ruud zit in Oirlo (L.) waar hij 10.000 vleesvarkens houdt. - Foto: Jan Willem Schouten
Ruud van Dijck heeft met zijn broer een vleesvarkensbedrijf. Ieder heeft een eigen locatie, Ruud zit in Oirlo (L.) waar hij 10.000 vleesvarkens houdt. - Foto: Jan Willem Schouten

Tijdgebrek

"Sinds de nieuwe stal, ben ik ’s ochtends langer bezig met voeren en omdat ik nog steeds de kinderen naar school breng, kom ik er niet meer aan toe om eerste nog die robot te verplaatsen. Plus, ik ben de enige die mogelijke storingen kan verhelpen. Nou ja, mijn broer kan dat ook maar die heeft zijn eigen locatie en daarom wil ik hem hier niet in de stal hebben. Ik wil geen risico op ziekte-insleep. Om diezelfde reden leidt ik ook de medewerker niet op voor de robot want die is bezig met de mestverwerking. Dus ja, ik maak het mezelf behoorlijk moeilijk maar ik ben nou eenmaal kien op bedrijfshygiëne."

'Ik werk met Poolse uitzendkrachten. Dat is efficiënter en zij hebben nooit storing'.

Robot werkeloos in de hoek

"De robot staat dus sinds een paar maanden werkeloos in een hoek. Hij is recent wel helemaal nagekeken, hij zou dus elk moment weer aan de slag kunnen. Maar wat ik al zei, ik heb geen tijd. Nu werk ik met hulp van Poolse uitzendkrachten. Dat is efficiënter en zij hebben nooit storing.

Het is overigens zo, dat zelfs al gebruik je een spuitrobot, naspuiten nodig blijft. Hij draait zijn programma af en houdt er geen rekening mee dat sommige hokken meer reiniging vergen dan andere. Naspuiten moest dus altijd nog. Echter dat gebeurt ook nadat de Poolse uitzendkracht is geweest."

Stress

"Ik sluit niet uit dat ik ooit weer met de robot aan de slag ga, ik ben er op zich positief over. Maar ik ben nu zo druk, ik wil niet het risico lopen op een storing. Want vaak komt alles tegelijk en dan loopt alles spaak. Die stress wil ik niet hebben. Hij moet bij je bedrijf passen en dat doet ie momenteel niet."

Richting Kerstmis publiceert Boerderij diverse artikelen over Boer & Robot. Doe ook mee met de kerstpuzzel en maak kans op prachtige prijzen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.