Boerenleven

Foto & video 6 reacties

‘Het standaard bouwplan is me niet uitdagend genoeg’

De 20-jarige Jur Veenink wil biologisch gaan werken.

Doordeweeks zit Jur op kamers in Dronten. Hij zit in het tweede jaar agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw bij Aeres Hogeschool.

Als ik het bedrijf overneem verander ik...

"Ik heb niet per se de intentie om te groeien in hectares, maar ben al jarenlang geïnteresseerd in de biologische landbouw. Ik zou graag een ruimer bouwplan willen met meer gewassen. Het standaard bouwplan is me niet uitdagend genoeg. Het werkt prima, maar ik wil het graag anders."

Over vijf jaar...

"Is mijn studie afgerond, heb ik ervaring opgedaan in het buitenland, en heb ik een baan buiten het bedrijf, bijvoorbeeld als teeltadviseur. Ik houd er wel van om een praatje te maken met de boeren."

Dit artikel is te lezen in Boerderij nr. 12 van 20 december 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Ook leuk om terug te kijken: het programma Boerderij de Opvolger, waar acht jongeren met elkaar de strijd aangaan om de titel en de hoofdprijs: een prestigieus Nuffield scholarship. Bekijk alle laatste ontwikkelingen via Facebook, Twitter en Instagram.

Laatste reacties

 • boer drenth

  jur veel succes. Maar zoek het in groei als het kan. Als er meer biologich gaan werken , en er komt te veel , dan zakt de prijs.

 • info36

  Daarom moet je juist niet groeien

 • boer drenth

  Info36 ,naar de toekomst gekeken, moet je het bedrijf verdubbelen ,ook de biologische. stilstand is over een aantal jaren stoppen. Maar je mag van mening verschillen.

 • boerke brabant

  stilstand is achteruitgang, verdubbelen, enz enz
  kijk wat dat de melkveehouderij heeft gebracht...

 • wil agri

  Boer drenth met jou opmerking geef je de indruk dat groei enigste manier van overleven is voor jou, maar recht op overleven zal niet in de massa zitten die een bedrijf kan leveren. De afnemers gaan steeds meer in de richting van kwaliteit en daarna komt de massa pas.
  En of je het wil of niet over 20 jaar is de huidige gangbaar er niet meer, en is dat al dicht tegen het biologische aan. Je daar tegen verzetten is een grotere bedreiging voor het bedrijf als de omvang.

 • boer drenth

  boerke brabant. de akker bouw verdubbelen is wat anders dan de veestapel verdubbelen. De veehouderij is gegroeid op veelal de zelfde oppervlakte grond. Een enkele uitzondering daargelaten. Wij mogen van mening verschillen, maar ik weet zeker als wij hier in het veenkoloniale gebied niet gegroeid waren. Dan waren allang geen boer meer. En ik denk dat er over 20 jaar nog heel veel gangbaar BOER zijn. En recht hebben op iets ,vind ik wel een groot woord . Wil agri.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.