Boerenleven

Achtergrond 7844 x bekeken 9 reacties

Geen opvolger, vandaar een melkrobot

Otto Vink melkt in Zoelen (Gld.) 60 koeien met een robot. Hij heeft geen opvolger.

"Drie jaar geleden schafte ik zowel een melkrobot als een mestrobot aan. Voor die tijd molk ik in een 2x5 visgraat-melkstal, maar die was na 30 jaar aan vervanging toe. Ik heb geen opvolger en wil nog wel een jaar of tien doorboeren, vandaar dat ik koos voor robots. Die werken ook als ik eens ziek ben of een dag weg ben. In dat laatste geval zorg ik er wel voor dat er een vervanger stand-by is. Dan geef ik de robot zijn telefoonnummer: als er wat is, kan hij daarheen bellen."

Otto Vink melkt in Zoelen (Gld.) 60 koeien met een robot. Die kan en wil hij niet meer missen. "Als de robot vertrekt, dan stop ik ermee." - Foto: Jan Willem Schouten

Niet minder druk

"In de melkput was ik twee keer per dag, twee uur kwijt aan het melken. Nu heb ik dus vier uur op een dag over. Wat ik doe in die tijd? Ik heb geen idee, maar ik ben beslist niet minder druk. Ik besteed meer tijd aan de administratie en verder ben ik veel in de stal. De mestrobot schuift wel de roosters schoon, maar niet de boxen. Dat moet ik doen. Eigenlijk is een robot gewoon zo dom als ik weet niet wat. Want de koeien tochtig zien, dat kan hij niet. Een koe met verkeerd geplaatste spenen, daar kan hij ook niks mee. En een koe die niet is gemolken, gaat hij echt niet zelf ophalen. Dat moet ik doen. En ik ben ook degene die moet zien uit te vinden waarom die koe niet is geweest, want meestal is er dan wel iets aan de hand. Wat dat betreft blijft boeren gewoon mensenwerk, hoeveel robots je ook hebt."

'Als ik het over de robot heb, heb ik het over de geldverslinder'

Onderhoud robot

"Nee, ik zou niet nog meer robots willen. Ik kan er goed mee overweg, maar er hangt een prijskaartje aan. Vooral het onderhoud kost veel geld. Voor de melkrobot ben ik per jaar tussen de €7.000 en €8.000 kwijt. Een heel verschil met de €1.500 van de vorige melkstal. Daarom heb ik het als ik het over de robot heb, vaak over 'de geldverslinder'. Als ik de kosten bekijk, denk ik wel eens: had ik mijn ouwe melkputje nog maar. Maar goed, ik heb nu eenmaal deze keuze gemaakt en daar hoort dit ook bij. Ik wist wel van tevoren dat de kosten hoger zouden zijn, het is alleen zo’n tegenvaller dat de melkprijs zo veel omlaag is gegaan.

Ik kan de melkrobot niet meer missen. Dan kan ik namelijk niet meer melken, ik heb immers geen melkstal meer. Of ik hem zou wíllen missen? Nee, ook niet. Als de robot gaat, gaan de koeien ook. Dan stop ik ermee. Maar dat is nu niet aan de orde."

Laatste reacties

 • farmer135

  is dat met alle merken robots zoveel onderhoudskosten ?

 • alco1

  Ik denk juist andersom.
  Mijn bedrijf is ook eindig.
  Daarom geen robot de me dwingt door te gaan tot ie afgeschreven is.
  Nu gewoon twee maal daags melken en klaar en als ik weg ben melkt wel
  één van mijn zonen na hun werk.
  Een pieper voor overdag werkt dan niet.

 • Peerke1

  alco1 is je zoon na het werk dan niet moe van het werken bij de baas.

 • alco1

  Een boerenzoon moe van acht uurtjes?

 • husky

  @alco, het is allang niet meer zo, dat je bij het baasje rustig aan kunt doen, er word veel van je verwacht, en het is nooit meer genoeg, het is echt niet zo dat alleen op een boerenbedrijf hard en lang gewerkt moet worden.

 • Nick1983

  @farmer135

  Met onze SAC spiegel opstelling 2 boxen zitten we incl. kosten melktank ook aan de 8000 excl. BTW. Da is incl. alles. Filters, reiniging, dip, alles.

 • tc

  @farmer135 met lely a4 robots ook 7-8 samen. eerder 4-5 met 1 a3

 • tc

  @Farmer135 Maar de uiergezondheid en productie stijging maakte het heel snel goed!

 • oorspronkelijk

  misplaatst.
  Margreet geeft een sfeerimpressie van de passie van een boerenhart.
  waarom moet dit economisch verantwoord zijn.
  dan kun je beter bij een baas of je capaciteiten in het bedrijfsleven te gelde maken
  volgens berekeningen €8.00 met toeslag €12,00
  de vrouw van Otto zal blij zijn ze hoeft niet meer alles aan te passen door melktijden
  misschien heeft hij dochters maar als iemand niet de move heeft schakel je hem- haar niet in
  anders lijkt het slavernij

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.