Redactieblog

9841 x bekeken 1 reactie

'Borstkanker en de boerderij'

Wég met het schuldgevoel. Berichten die een relatie suggereren tussen borstkanker en de boerderij, blijken allemaal niet waar.

Via-via krijg ik een merkwaardig bericht onder ogen. Het stond enige tijd geleden in het Amerikaanse dagblad Washington Post. Daar werd een onderzoek naar borstkanker aangehaald dat tijdens een congres in de VS gepresenteerd was. Conclusie: een borstsparende operatie, aangevuld met bestraling, zou meer kans op overleving geven dan totale amputatie van de aangetaste borst. Maar, en nu komt het: sommige vrouwen bleken desondanks toch voor amputatie te kiezen omdat bestraling een langdurig traject is. Dat kon, aldus de Post, te belastend zijn, met name voor boerinnen. Zij zouden daarom vaker kiezen voor amputatie omdat zij nodig zijn op de boerderij.

Ik lees twee keer. Drie keer. Maar het staat er echt.

'Allemaal een ongelukkig misverstand'

Na enig spitten blijkt het onderzoek niet Amerikaans te zijn maar Nederlands. Dat vraagt om een reactie van de onderzoeker zelf. Die heeft geen tijd, maar een goed ingevoerde woordvoerder legt uit dat het allemaal een hoogst ongelukkig misverstand is. Er was sowieso veel ophef over het onderzoek. Een paar landelijke dagbladen hadden eigenhandig de conclusies verhaspeld tot ‘borstamputatie geeft minder overlevingskans dan een borstsparende operatie.’

Dat bleek helemaal niet uit het onderzoek. De conclusie was dat ‘borstsparend opereren met aanvullend bestralen net zo veilig kan zijn als borstamputatie.’ Maar voor een krant is iets dat ‘even veilig is’, is geen nieuws. Daar ergens ging het mis.

De opmerking over boerinnen was slechts een voorbeeld geweest. Bestraling is intensief, langdurig en het moet vaak dagelijks. Voor sommige vrouwen, ‘bijvoorbeeld boerinnen’, kan dat zo moeilijk in te plannen zijn, dat zij toch kiezen voor amputatie. Het bericht suggereerde daarmee dat ze de boerderij verkozen boven hun eigen leven. Immers, uit het onderzoek was toch gebleken dat ze minder overlevingskans hadden met amputatie? Niet, dus.

In Canada meer borstkanker onder boerinnen, zegt internetkrant

Net als ik dit ontrafeld heb, lees ik in de internetkrant Canada.com dat boerinnen in Canada 3 keer meer kans op borstkanker hebben dan vrouwen in een ander beroep. Dat zou komen door de vele pesticiden waarmee ze in aanraking komen. Huh? Ik neem contact op met het Canadese borstkankerfonds. Dat mailt per omgaande een onderzoek waarin staat dat vrouwen in sommige sectoren ‘mogelijk een verhoogde kans hebben’. Die sectoren zijn onder meer de financiële sector, de verzekeringswereld, ziekenhuizen, het onderwijs, de brandweer en ‘de voedselproductie’. Over die laatste categorie: dat is een erg brede groep en de link met agrarische vrouwen en pesticiden staat nergens.

Laat je nooit een schuldgevoel aanpraten

Aan alle boerinnen die kampen met deze rotziekte zou ik willen zeggen: laat je nooit een schuldgevoel aanpraten dat het met de boerderij te maken heeft.

Overigens heeft de Canadese krant het bericht inmiddels offline gehaald.

Eén reactie

  • John*

    je zou al dagelijks een krant kunnen maken over onjuistheden of verkeerde interpretaties van journalisten en redacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.