Boerenleven

Achtergrond 9535 x bekeken

De Opvolger: stresskippen en -koeien

Er nadert een spannende aflevering van de Opvolgwedstrijd. De boer vertrekt, de kandidaten moeten het werk doen. Vier kapiteins op een schip, dat is een uitdaging.

De wedstrijd vordert en de dynamiek tussen de kandidaten neemt toe.

Ze zijn aan elkaar gewaagd, dat bleek ook afgelopen dinsdag. De dag begon met een rondleiding bij zelfzuivelaar Den Eelder in het Gelderse Well. Zoon Willem van der Schans vertelde over de hoofdprijs van de Opvolgwedstrijd, een Nuffield Scholarship. Vorig jaar sleepte hij deze studiebeurs zelf in de wacht. De kandidaten hingen aan zijn lippen, maar daarna moesten ze toch echt aan de bak met het geven van een presentatie. In het Engels. Dat werd een heel gehakkel, gestotter en gezoek naar woorden.

Melkveebedrijf runnen

Alle acht deden ze hun best om te blijven lachen, maar weg van de camera vloeiden er tranen van frustratie.

Ook deze week wordt er geworsteld. De acht moeten tijdelijk een melkveebedrijf runnen en dat zonder informatie van de boer, want die moet ‘dringend weg’.

Opgedeeld in twee teams, moeten de deelnemers erachter zien te komen wat er die dag moet gebeuren, en hoe. Welke koeien staan droog? Hoe zit het rantsoen in elkaar? Is er al gevoerd en zo ja, waar wel en waar niet? Kom er maar achter, zonder de boer himself in de buurt.

Koeien separeren op het melkveebedrijf, in aflevering 5.
Koeien separeren op het melkveebedrijf, in aflevering 5.

Het komt aan op het gebruik van hersens en handen. Aanpakken willen en kunnen ze allemaal, maar vier kapiteins op een schip, dat valt niet mee. "We zijn met te veel!", roept iemand als de koeien in galop van A naar B sjezen. Zo hard hebben ze vermoedelijk nog nooit gelopen. "Wat zijn we eigenlijk aan het doen?", vraagt Silvia zich hardop af. Na verloop van tijd concludeert Ruben: "Silvia is eigenlijk een stresskip".

'Goede samenwerking'

Dan zucht Jürgen: "Ik ben er klaar mee". Patrick heeft wel een idee over hoe hij de anderen naar hem kan laten luisteren: "Ik wals er gewoon overheen". Rieneke is ook deze aflevering weer de opgewekte rust zelve: "We hebben goed samengewerkt".

Samenwerken gebeurt ook in de mais, en dat terwijl ieder voor zich het gewas moet beoordelen. Toch waren er twee die elkaar steeds toevallig tegenkwamen. Of was het niet zo toevallig?

Ga het zien, vrijdagmiddag om vier uur op www.boerderij.nl/opvolger.

Of registreer je om te kunnen reageren.