Boerenleven

Achtergrond

De Opvolger: laatste kans om te vlammen

De zesde opdracht van de opvolgwedstrijd is de moeilijkste. De kandidaten zitten letterlijk met de handen in het haar. Het is hun laatste kans om indruk te maken op de jury. 'Gas erop.'

Het is de moeilijkste opdracht van de hele wedstrijd. Aanstaande vrijdag, tijdens de laatste aflevering van De Opvolger, moeten de kandidaten al hun kennis en kunde in de strijd gooien. Het lijkt eenvoudig: bedenk een toekomstbestendig bedrijf en ga met je plannen naar de bank. Die bank is uiteraard een fictieve, maar de bankman, zoals hij wordt aangeduid, wil wel cijfers zien. En een goed verhaal horen. ‘Horeca? De bank vindt het niet leuk om horeca te financieren.’

Rieneke blijft lachen en vindt het geheel een ‘supergave uitdaging’. Rick begint de opdracht opgewekt met de mededeling dat hij niet al te moeilijk gaat doen, hij ‘geeft er gewoon gas op’. Maar halverwege de opdracht zit hij letterlijk met de handen in het haar. Ook Silvia ziet de moeilijkheidsgraad toenemen: "Het valt zwaar tegen. We hadden allemaal cijfers en getallen en daar moeten we wat mee. Maar wat?".

Hulp van deskundigen

Gelukkig mogen ze de hulp inroepen van deskundigen. Immers, in voorgaande afleveringen hebben ze bijna allemaal ‘hulplijnen’ verdiend. Maar of de ingeschakelde hulp ook echt nut heeft? Ruben vraagt het zich af: "Leuk advies maar wat móeten we ermee?".

De kandidaten moeten aan de slag met begrotingen en bedrijfsplannen.
De kandidaten moeten aan de slag met begrotingen en bedrijfsplannen.

Het is een heel andere opdracht dan die van afgelopen week. Dat was vooral een praktijkopdracht. De boer vertrok met spoed en liet de acht zonder informatie achter met de koeien. ‘Redden jullie je maar.’

Een dag op de koeien passen, zo moeilijk kon dat toch niet zijn? De praktijk bleek anders dan de boekjes. Want de koeien moesten vreten, maar wat? En hoeveel? Samenwerken, iets waar ze altijd erg voor waren geweest, bleek enorm lastig. Regelmatig zaten ze elkaar in de weg. Maar ondanks alle irritatie was er de goedlachse Rieneke die de dag opgewekt samenvatte: “We hebben goed samengewerkt”.

Of dat zo blijft, wordt vrijdag duidelijk, tijdens de laatste aflevering van De Opvolger. Alle kandidaten zweten peentjes tijdens deze laatste mogelijkheid om te vlammen. Hoe het afloopt? Kijk vrijdag om vier uur op www.boerderij.nl/opvolger.

Of registreer je om te kunnen reageren.