Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Wakker liggen van melk en poep’

Ik hoop dat Van Dam straks ook wakker zal liggen van de zorgen. Dan zijn we beiden druk met melk en poep.

Mijn wereldje wordt, nu ik hoogzwanger ben, steeds kleiner. Het grote wachten is begonnen, aan lange ritten eropuit heb ik geen behoefte meer. Wel heb ik nesteldrang en dat komt goed uit, want er is in huis heel veel nog niet af. Helaas is Henk nog heel druk achter. Dat matcht helemaal niet met mijn hormoongestuurde huishoudingsdrift. Hoe dan ook, voor de baby staat alles klaar, dat is uiteindelijk het belangrijkste. De lamp die nog niet hangt en de plank die nog niet is geverfd … ik doe mijn best er niet te zwaar aan te tillen.

Mestwetgevingsdrang van de overheid

Waar ik wel zwaar aan til, is de mestwetgevingsdrang van de overheid. Dat is hier in huis momenteel een van de hoofdonderwerpen. Via Twitter, Facebook, WhatsApp en de verscheidene nieuwszenders op televisie houden we onszelf op de hoogte van de laatste feiten en nieuwtjes over de geklapte fosfaatrechtenwet van staatssecretaris Martijn van Dam. Niet dat er veel nieuwtjes zijn, overigens. We lezen vooral veel eenrichtingsverkeer van boeren richting het ministerie.

Geruchten over het gedrag van banken

Iedereen hoort geruchten over gedrag van banken, melkfabrieken, Europa en de verschillende belangengroeperingen. Wie schept er nu duidelijkheid, wie eist nu openheid van zaken over de derogatie-onderhandelingen van Van Dam in Brussel? Zoiets moet toch kunnen via de Wet Openbaarheid van Bestuur? Dan weten we echt hoe het zit in plaats van dat eeuwige koffietafelgepraat met elkaar. Met een laarzenactie waarin boeren zeer terecht aangeven dat ze zich ‘belaarzerd’ voelen hebben ‘we’ wel media-aandacht gegenereerd, maar of het voldoende is om de Tweede Kamer in actie te krijgen?

Wie schept er nu duidelijkheid, wie eist nu openheid van zaken over de derogatie-onderhandelingen van Van Dam in Brussel? Zoiets moet toch kunnen via de Wet Openbaarheid van Bestuur?

Tijdelijke pauze met deze column

Ik volg het vanuit mijn favoriete plekje op de bank en popel om me hier mee te gaan bemoeien. Maar het is nu niet de tijd voor mij. Ik ben bezig met de voorbereidingen op een bevalling en enkele weken kraamtijd. Dat zijn meestal niet de meest heldere momenten in het leven van een vrouw. Ik ben benieuwd hoe het er in januari 2017 voor zal staan. Tot die tijd zal ik hier op deze plek niet schrijven. Om me volledig te kunnen focussen op het krijgen van een kind neem ik een tijdelijk een pauze wat betreft het schrijven van deze column. Over een paar maanden, in het nieuwe jaar, zal ik me weer melden. Dan breng ik iedereen op de hoogte van ons babynieuws.

Fosfaatsoap getuigt van onbehoorlijk bestuur

In de tussentijd zou ik iedereen willen oproepen om te blijven relativeren. Hoewel de fosfaatsoap absoluut getuigt van onbehoorlijk bestuur en het een grof schandaal is hoe Economische Zaken de boeren in onzekerheid laat over hun toekomst, zijn ook dát zaken die vooral ‘achter’ spelen. Helaas hebben deze zaken ‘achter’ ook vaak een groot effect op ‘voor’. Ik hoop dat Martijn van Dam en de ambtenaren van Economische Zaken dat beseffen en dat ze er van wakker liggen. Dan beleven we samen slapeloze nachten, beiden druk met melk en poep.

Ik hoop dat Martijn van Dam en de EZ-ambtenaren beseffen wat de impact is van de onzekerheid waarmee ze boeren hebben opgezadeld en dat ze er van wakker liggen. Dan beleven we samen slapeloze nachten, beiden druk met melk en poep.

Beheer
WP Admin