Boerenleven

Achtergrond

De robot: vriend of vijand van de boer?

Hoewel robots grofweg uit een verzameling schroeven en printplaten bestaan, zijn het als het ware medewerkers op het bedrijf. ‘Hij’ of een ‘zij’ krijgt soms ook een naam.

Automatisering is niet meer weg te denken van het boerenbedrijf. Elk bedrijf heeft wel één of meer machines om in te zetten. Ook robots rukken op. De scheidslijn tussen een robot en een 'gewone' machine is niet altijd even duidelijk. De definitie waar de meeste overeenstemming over is, is deze: een robot is een geautomatiseerd stuk techniek dat, aangestuurd door een computer, min of meer zelfstandig fysieke taken kan uitvoeren. Een computer an sich is dus geen robot want hij verricht geen fysieke taken. Ook een drone is geen robot, tenzij die zelfstandig handelingen uitvoert.

Boer niet meer nodig?

In 1992 kwam de eerste melkrobot in Nederland op de markt. Het was toen iets unieks. Inmiddels draaien er al ruim 3.600. Ook in andere sectoren neemt het aantal robots toe. Dat geeft mogelijkheden, maar waar ligt de grens? In Japan is er al een bedrijf waar de fysieke arbeid van de boer niet meer nodig is. Robots hebben de teelt van sla volledig overgenomen. Een vernuftige ontwikkeling en tegelijk één om met argwaan te bekijken. Want willen boeren wel dat hun werk volledig wordt overgenomen?

Boerderij wil graag weten hoe het gesteld is met positie van robots op Nederlandse boerenbedrijven en vraagt u om onderstaande enquête in te vullen. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.