Boerenleven

Achtergrond 155 x bekeken laatste update:29 sep 2016

Abonnee: ‘Toon is sneller, hij pakt Boerderij altijd als eerste’

Kees (62) en Toon (68) Kuijlen wonen in Woensdrecht (Zuid-Holland). Het bedrijf is, op 6 hectare na, verkocht. Hun ouders abonneerden zich vlak na de oprichting op De Boerderij, de zoons lezen hem nog steeds.

Wanneer de ouders van Toon en Kees Kuijlen zich precies abonneerden op De Boerderij, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk vlak na de oprichting van het blad want de zoons, die nu in de 60 zijn, weten niet anders of De Boerderij lag op tafel. Kees: "Het was in het begin nog een krant, herinner ik me." Eerst las vader hem, daarna de oudste broer en zo ging het blad het hele gezin rond. Het duurde wel even voor de laatste aan de beurt was want er waren tien kinderen.

Vroeger was het lastig om aan goede informatie te komen

Kees' vader verdiepte zich vooral in de marktberichten en de adviesstukken. "Vroeger was het lastig om aan goede informatie te komen. Je hoorde over nieuwe ontwikkelingen via de buren of mensen die eens ergens geweest waren. Met De Boerderij kwam alles naar je toe."

25 melkkoeien en wat akkerbouw

De familie Kuijlen had vroeger, toen Kees nog klein was, een bedrijf met 25 melkkoeien en wat akkerbouw. Broer Toon nam het bedrijf over en omdat het te klein was voor twee, werd Kees vrachtwagenchauffeur. Hij trouwde niet en bleef bij zijn – eveneens ongetrouwde broer – op de boerderij wonen. Daar gaat hij ook niet meer weg ook al zijn zijn vee en grond inmiddels grotendeels verkocht. "Hier heb ik de ruimte om aan mijn ouwe trekkers en machientjes te sleutelen."

Kees (62) en Toon (68) Kuijlen, v.l.n.r.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Kees (62) en Toon (68) Kuijlen, v.l.n.r.
Foto: Peter Roek

De tijd van gemoedelijkheid komt niet meer terug

De opvallendste ontwikkeling van de afgelopen decennia vindt Kees de schaalvergroting. Hij is daar niet positief over. "Bedrijven worden nu te groot. Vroeger was het allemaal veel gezelliger en je kon evengoed de kost verdienen. Nu zijn boeren vooral erg zakelijk en hebben nauwelijks nog aandacht voor elkaar." Kees maakt zich geen illusies dat dit nog weer zal veranderen. "Die tijd van gemoedelijkheid, die komt niet meer terug."

Toon begint met 'dat menneke' Opa

Wat onveranderd bleef, was hun abonnement op Boerderij. Hoewel alle informatie ook op internet staat, geven de broers Kuijlen de voorkeur aan het blad zelf.

Toon begint achterin met 'dat menneke' Opa. Kees begint voorin. "Vooral de beursverslagen en verhalen over nieuwe machinesnufjes vind ik mooi."

Net als vroeger pakt de oudere broer hem nog steeds als eerste. Kees kan daar, als jongere broer, wel om lachen. "Als ik dinsdagmiddag nog in de schuur zit te sleutelen, is hij al aan het lezen."

Abonnee: ‘Toon is sneller, hij pakt Boerderij altijd als eerste’

Of registreer je om te kunnen reageren.