Boerenleven

Achtergrond laatste update:12 okt 2016

De boerin: Tips voor de huisvrouw

Op 14 oktober 1930 was de vakbond voor boerinnen een feit. Vanaf toen kregen boerinnen duidelijk meer aandacht in De Boerderij.

Tot dan toe was de enige vrouw die regelmatig in het blad stond de koningin, maar nu kwam er een speciale rubriek: 'Voor de huisvrouw.' De onderwerpen die aan bod kwamen, leken niet erg boerin-specifiek. De voorjaarsschoonmaak werd bejubeld en er verschenen tips over het kreukloos strijken van kanten kleedjes. Recepten voor koekjes stonden naast de voedingswaarde van 'versche' groene groenten die zoveel gezonder waren dan de traditionele gezouten varianten. 'Willen wij goed voor onze gezinnen zorgen dan dienen wij steeds versche groenten tot onze beschikking te hebben', aldus De Boerderij.

De boerin kreeg tevens ­patronen gepresenteerd om zelf sjaals, truien en kousen te breien. Ook jurken volgens de laatste mode verschenen in patroonvorm (zie onderstaande afbeelding).

Kans op slappe boter

Wie afgaat op de informatie die De Boerderij de vrouwelijke lezers gaf, krijgt het beeld van een stadsvrouw in een doorzonwoning. De vele taken die ze op het bedrijf had, bleven buiten beeld op een enkel adviesstuk over boter karnen na.

Hoe vervelend de klus ook was, karnen mocht beslist niet te snel gaan. Dat gaf maar kans op slappe boter met veel ingesloten karnemelk die er later haast niet meer uit te kneden was. Plus: door het snelle karnen werden niet alle vetten gescheiden van de melk. Dat gaf vette karnemelk in plaats van vette boter. Dus: niet te kort karnen, maar: ook weer niet te lang want dat gaf eveneens geen goede boter. Wat dan de juiste karnduur was? De Boerderij schreef: de middenweg is de beste.

Of registreer je om te kunnen reageren.