Rechters maken geen regels, politici wel Uit veler monden klinkt kritiek op de rechtspraak. Maar het zijn politici die de regels bedenken.
Stikstofstrijd over rug van veehouder Omvang stikstofprobleem wordt steeds duidelijker. Honderden vergunningen zijn ingetrokken.
Endotoxinenorm toegestaan in bestemmingsplan Door uitspraak Raad van State kunnen gemeenten in hun bestemmingsplannen een endotoxinenorm opnemen.
Boer en adviseur in onzekerheid over status PAS-vergunning Het neersabelen van het PAS door de Raad van State galmt na bij boeren en adviseurs. Hoe nu verder?
Boeren zonder advocaat kan niet meer Belangrijke rechtszaken op agrarisch terrein zijn aan de orde van de dag.
Schuldeisers Van Bakel scoren, maar winnen niet Het Hof deelt de twijfel van schuldeisers over de oorzaak van het faillissement.
Gevecht over komst mestverwerker Oss gaat door De strijd om mestverwerker van Mace op industrieterrein Elzenburg in Oss gaat de volgende fase in.
Boeren bij natuur bij uitstek provinciaal beleid Wat er wel kan en niet mag in en nabij natuurgebieden is vooral een kwestie van provinciaal beleid.
Fouten vergunning, geen uitbreiding varkensbedrijf Raad van State heeft omgevingsvergunning voor uitbreiding varkenshouderij in Rijsbergen vernietigd.
Leveranciers Bel naar rechter om € 17 miljoen melkgeld Hoe bindend de referentieprijs is moet de rechter bepalen in een zaak tussen Bel en leveranciers.
Trend 12: De rechter regeert op het erf Het lijkt alsmaar moeilijker bedrijfsontwikkeling buiten de juridische sfeer te houden.
OM: fraude een branchebreed probleem in landbouw Er wordt in de landbouw massaal met subsidies gefraudeerd, zegt officier van justitie Heidema.
Marc Calon: we zijn de intimidaties zat Dierenactivisten worden steeds agressiever in hun optreden. Marc Calon van LTO: dat moet stoppen.
Te weinig fosfaatrechten betekent een groot risico Het niet hebben van voldoende fosfaatrechten kan een strafrechtelijke vervolging opleveren.
Waar moet ik op letten bij een optiecontract? Houd rekening met kosten voor terugbrengen van perceel in oude staat.
Moet ik aanleg leiding door mijn land accepteren? Ben ik verplicht de aanleg van een afvalwatertransportleiding door mijn land te accepteren?
Geldt kilometerheffing ook voor trekkers? Er komt een kilometerheffing voor vrachtwagens. Geldt die ook voor trekkers?
Van wie zijn de fosfaatrechten bij uitgeschaard vee? Hoe zit het met de toekenning van fosfaatrechten als vee is uitgeschaard?
Wat betekent omvorming naar bv voor mijn woning? Hoe wordt mijn woning fiscaal beoordeeld als ik stop met mijn landbouwbedrijf.
Wat is het forfaitaire box 3-rendement voor 2019? Staatssecretaris Menno Snel heeft de forfaitaire rendementen in 2019 voor box 3 bekendgemaakt.
Tijdelijke stop op Nb-vergunning lijkt enige optie Na uitspraak EU-hof over PAS: wachten op Raad van State die moet bepalen wat nog kan en mag.
Wijzigt de bestemming bij aanleg zonnepark? Betekent een zonnepark altijd een bestemmingswijziging van de grond?
Wat is de optievergoeding bij zonnepanelen? Een projectontwikkelaar heeft mij een optie-contract aangeboden voor zonnepanelen. Wat is een redelijke vergoeding?
Welk btw-tarief geldt voor levering van een paard? Hoe zit het met de btw als ik een paard verkoop in Nederland?
Hoe zit het met vergoeding voor vergroening? Is uitbetaling van een vergroeningsvergoeding ook mogelijk zonder het inzaaien van vanggewas?
Geldt landbouwvrijstelling voor werktuigenloods? Is de landbouwvrijstelling van toepassing op mijn werktuigenberging?
Mag arbeidsbeloning voor meewerkende partner? Kan ik mijn meewerkende partner een arbeidsbeloning geven?
Mag MDMA-vervuilde mais in de opslag blijven liggen? Ook als de NVWA heeft bevolen dat het vernietigd moet worden?
Wat zijn de fiscale gevolgen bij aanleg zonnepark? Ik ga een zonnepark aanleggen. Verandert dat nog iets aan de fiscale status van mijn grond?
Geldt landbouwvrijstelling nog bij een zonnepark? Kan ik de fiscale landbouwvrijstelling behouden als er op mijn land zonnepanelen komen?
Is de winst op de verkoop van snijgroen vrijgesteld? Het snijden van zijtakken van bomen voor de verkoop past binnen het in stand houden van een bos.
Rechtszaak start: wie is eigenaar fosfaatrechten? Van wie zijn de fosfaatrechten, van de pachter of van de verpachter? Rechtszaak gaat van start.
Hoe wordt grondgebondenheid in veehouderij bepaald? Betekent het gebruik van grond van derden dat het meetelt voor het bepalen van de grondgebondenheid?
Hoeveel vermogen mag ik hebben voor de zorgtoeslag? Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag mag het vermogen niet te hoog zijn.
Wat als mijn verkochte stal afbrandt voor levering? Moet een verkocht terrein met stallen ook geleverd worden als de stallen voor de leveringsdatum afbranden?
Hoe bereken ik de gemiddelde melkproductie? Hoe bepaal ik de gemiddelde melkproductie per melkkoe over melkleverantie 2018?
In hoeveel jaar kan ik fosfaatrechten afschrijven? Ik heb melkveefosfaatrechten gekocht. In hoeveel jaar kan ik ze afschrijven?
Gerechtshof: staat moet meer CO2-maatregelen nemen De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.
Wet maakt houdverbod voor boer en bedrijf mogelijk Veehouders die hun dieren mishandelen of verwaarlozen, kunnen een houdverbod krijgen van 10 jaar.
Bezwaar maken tegen verleende omgevingsvergunning Kan na afloop ter inzage periode nog bezwaar worden gemaakt tegen verleende omgevingsvergunning?
Voorkom rittenregistratie bij zakelijk gebruik auto VRAAG: Wat is de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst?
Let op bij bepaling melkproductie per koe Kan de laatste melkleverantie in 2018 invloed hebben op aantal fosfaatrechten dat ik moet hebben?
Innovatiebox geldt alleen voor vennootschapsbelasting VRAAG: Kan ik voor mijn kwekersrechten gebruik maken van de innovatiebox?
Wie zijn betrokken bij een nieuw natuurbeheerplan? VRAAG: Wie zijn belanghebbenden bij een nieuw natuurbeheerplan?
Een of twee bedrijven bij aanvraag vergunning? Zijn 2 bedrijven van 1 eigenaar te beschouwen als 1 bedrijf bij aanvraag vergunning?
Schone grond VRAAG: Ik wil grond aanvoeren. Mag ik ervan uitgaan dat de leverancier schone grond aanlevert?
Pacht en fosfaatrechten Ik hoor dat verpachter mogelijk aanspraak kan maken op deel fosfaatrechten. Wat moet ik doen?
Handelsregister Kamer van Koophandel VRAAG: Waar ligt de verantwoordelijkheid voor een juiste inschrijving in het handelsregister?
Gebruiksnorm fosfaat VRAAG: Kan ik overschot fosfaat uit dierlijke mest op bouwland doorschuiven naar volgend jaar?
Kalverhouders zien rechtszaak als pesterij De vergunning die de provincie Overijssel aan een kalverhouderij in Slagharen verleende, is onvolledig.
Goedkope werkkracht kan ondernemer fors opbreken Bij seizoenspieken is veel arbeid nodig. Ondernemers moeten oppassen voor malafide uitzendbureaus.
'Uitspraak veredeling gemiste kans voor de boer' “Zeer teleurstellend”, aldus directeur Louwaars van Plantum over de uitspraak van het Europese Hof.
ZLTO: Provincie stelt onaanvaardbare eisen aan boeren Huijbers en Toonders gaven toelichting op de rechtszaak die ZLTO en 9 boeren aanspannen.
Pachter mag zich nog niet rijk rekenen Van wie zijn de fosfaatrechten, alleen van de pachter of ook van de verpachter?
‘Schouten heeft te weinig kennis van de sector’ De overheid zorgt voor een stijging in het aantal agrarische rechtszaken zegt advocaat Theo Linssen.
Landgoedbewoners verliezen zaak tegen veehouder De door twee landgoedbewoners aangevochten Nbw-vergunning van een veehouder blijft in stand.
Jurist: mestboetes onterecht opgelegd Het is de vraag of mestboetes terecht zijn voor bedrijven die bijvoorbeeld te weinig mest afvoeren.
Evenveel varkens is geen reden weigeren vergunning Een varkenshouder in Ambt Delden kreeg terecht een milieuvergunning van de gemeente Hof van Twente.
Boer toont klimaatschade door energiereus aan Klimaatactivisten spreken van een historische doorbraak.
RvS: Pluimveehandel mag niet zonder meer Voor een handel in pluimvee in het buitengebied gelden andere regels dan voor een legkippenbedrijf.
Juridische strijd fosfaatplan nog lang niet over Uitspraak van Haagse hof over fosfaatreductieplan maakt voor even eind aan juridische procedures.
Onderzoek mestfraudezaak duurt nog zeker een jaar De rechtszaak tegen de van mestfraude verdachte Anthony van den Broek en zeven anderen gaat nog jaren duren.
Geen loos dreigement van Van Dam Martijn van Dam gaat in beroep tegen de fosfaatuitspraak van de Haagse rechtbank van 4 mei.
Boeren vormen front tegen NAM Vijftien Groninger boeren en bewoners van woonboerderijen uit Noordbroek en omgeving klagen samen de NAM en de...
Nertsenhouders geven strijd nog niet op Een hele sector verbieden zonder daar een fatsoenlijke schadeloosstelling tegenover te stellen. Tegen dit in...
RvS: stop transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid De Raad van State (RvS) is geen voorstander van de wijze waarop demissionair minister Asscher werkgevers wil...
Beschermd dorpsgezicht mag blijven De Raad van State (RvS) laat de beslissing om het gebied Oude en Nieuwe Bildtdijken in de Friese gemeente Het...
Juristen twijfelen over juridische borging... Juristen hebben twijfels bij de juridische houdbaarheid van het borgen van het fosfaatreductieplan.
Afschotvergunning ganzen Overijssel was onterecht Tot dat oordeel kwam de rechtbank Overijssel deze week.
Grondeigenaren moeten windmolens Zeewolde gedogen Grondeigenaren moeten 8 windmolens Zeewolde gedogen na een uitspraak van de Raad van State.
RvS: extra eisen bestaande stallen niet toegestaan De gemeente Peel en Maas mag de bouw van een nieuwe varkensstal niet koppelen aan de eis dat bestaande...
Celstraf voor illegale handel in stierensperma De rechtbank heeft een voormalig fokker uit Gouderak veroordeeld tot 15 maanden cel.
CBb en RvS starten samen project fosfaatreductieplan In maart 2020 zal gestart worden met het behandelen van de ongeveer 800 beroepszaken.
Boer kan PAS-vergunning mogelijk redden met voer Een varkenshouder wil zijn omgevingsvergunning behouden door voermaatregelen te nemen.
Geitenhouder mag niet uitbreiden met nieuwe stal Een geitenhouder in Breda mag geen nieuwe geitenstal bouwen.
Raad van State keurt zonnepark Drentse akkerbouwer goed Zonnepark Daalkampen in het Drentse Borger mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State besloten.
RvS: onderzoek eerst gevolgen bij weiden extra vee Als een bestemmingsplan het mogelijk maakt dat veehouderijen meer vee mogen houden, dan moet de gemeente de...
Leveranciers Bel vrezen vertragingstactiek kaasmaker Bel Leerdammer probeert het tussenvonnis aan te vechten.
‘Rechtvaardigheid ver te zoeken in fosfaatrechtenzaak’ André Platerink in het ongelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Ruim 80 natuurvergunningen vernietigd in Overijssel Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, heeft rechtbank Overijssel zo’n 90 NB-vergunningen vernietigd.
Fipronil-rechtszaak kostte LNV € 145.000 De fipronil-zaak heeft de overheid € 145.000 gekost voor het inhuren van de landsadvocaat.
PAS: projecten Wageningen, Roermond en Boxtel onderuit De grote impact van de uitspraak van 29 mei van de Raad van State (RvS) over het PAS dendert voort.
Brabant wint strijd geitenhouderij Baarle-Nassau De RvS heeft de omgevingsvergunning aan de geitenhouderij van Van Hees-Hendriks vernietigd.
RvS: geen varkensbedrijf met 8.000 dieren in Saasveld De vestiging van een nieuwe vleesvarkenshouderij in Saasveld, gemeente Dinkelland, gaat niet door.
Celstraf voor mesthandelaar Van den Broek Anthony van den Broek is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk.
Rechtbank vernietigt 12 verleende PAS-vergunningen Het gaat vooral om veebedrijven die willen uitbreiden.
Overheidsgedrag uit verleden geen garantie Die lering moet melkveehouder Pieter Schouten trekken uit een uitspraak van het CBb.
RvS: alle PAS-vergunningen vernietigd Betrokken boeren kunnen niet uitbreiden of moeten investeringen weer terugdraaien.
Hardenberg fout met vergunning vleeskuikenbedrijf De Raad van State heeft een streep gezet door de vergunning voor de uitbreiding van een vleeskuikenbedrijf in...
OM komt met ontnemingsvordering in mestfraudezaak Het mogelijk frauderen met mest gaat de verdachten veel geld kosten.
Boeren voor de rechter op verdenking van mestfraude Donderdag 4 juli start een omvangrijke strafzaak tegen een tiental personen en bedrijven.
Schuldeisers Van Bakel Onroerend Goed in cassatie De schuldeisers van Van Bakel Onroerend zoeken het hogerop en stappen naar de Hoge Raad.
Oplossing voor beweiden en bemesten heel lastig Een algemene vrijstelling voor beweiden en bemesten is praktisch onmogelijk.
Rechter zet streep door vangschadeboete De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet boete vanwege vang- en laadschade terugstorten.
Inventarisatie knelpunten door uitspraak over PAS Rijk en provincies gaan knelpunten inventariseren na uitspraak RvS over Programma Aanpak Stikstof.
Streep door toekomstbeeld met 400 koeien De valbijl op 2 juli 2015 zette in één klap een streep door de plannen van melkveehouder Platerink.
Rechter suggereert continue misstanden veehouderij Een uitspraak van de politierechter van de rechtbank Limburg over dierverwaarlozing doet veel stof opwaaien.
Onzekerheid over wat moet gebeuren na vernietigen PAS Geen gevolgen voor definitieve vergunningen bij afwijzen PAS, minder geruststellend dan het klinkt.
Raad van State haalt PAS onderuit Het PAS mag niet meer gebruikt worden als basis voor toestemming voor ‘activiteiten’.
RvS mist onderbouwing voor hogere afronding De RvS vindt dat Schouten haar voorstel voor de afroming bij fosfaatrechten beter moet onderbouwen.
CDA kritisch over snelle invoering kentekenplicht CDA en VVD zijn kritisch op de snelheid waarmee minister Cora van Nieuwehuizen van Infrastructuur en Waterstaat...
RvS doet woensdag 29 mei uitspraak over PAS De uitspraak van de Raad van State over PAS kan grote gevolgen hebben voor reeds verleende vergunningen.
Veehouder mag 3 jaar geen dieren meer houden De rechtbank Overijssel een veehouder veroordeeld voor het verwaarlozen van zijn runderen.
Rechter geeft uittreders DOC deels gelijk De rechtbank in Assen geeft een groep van 63 uittreders van DOC Kaas deels gelijk in een bodemprocedure tegen de...
RvS: bouw varkensbedrijf hoeft niet stil gelegd Houbensteyn Heideveld hoeft de bouw van een nieuw varkensbedrijf niet stil te leggen.
Advies RvS: onverdoofd slachten moet mogelijk zijn De RvS laat weten dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten niet zou moeten worden ingevoerd.
64 activisten Boxtel komen voor de rechter 64 activisten die het varkensbedrijf in Boxtel maandag bezet hielden, moeten voor de rechter komen.
Jury legt Bayer 2 miljard dollar op in glyfosaatzaak Een stel klaagde chemiebedrijf Bayer aan voor het veroorzaken van non-hodgkin na gebruik glyfosaat.
Deskundigen: fout diagnose mkz mogelijk Procedures bij toenmalige ID-Lelystad niet altijd consequent toegepast.
VVD stelt vragen over meldingen mestfraude De VVD maakt zich zorgen over de behandeling van meldingen over mestfraude.
Overtreden MW: boetes en werkstraffen voor 7 boeren Het OM heeft tijdens een ‘themazitting mestfraude’ boetes tot € 22.000 en werkstraffen geëist.
Schuldeisers Van Bakel naar rechter Hoger beroep aangetekend tegen afwikkeling van het faillissement van Van Bakel Onroerend Goed.
Geen celstraffen voor veehouders in mestfraudezaak Onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn niet op hun plaats oordeelde de rechtbank.
RvS bekijkt eis stilleggen bouw varkensstal Kan een vergunning voor een varkensstal geschorst worden op basis van nog niet aangetoonde overlast?
EU-Hof buigt zich over korting toeslagen Over welk jaar word je gekort als je de randvoorwaarden voor de Europese landbouwsteun overtreedt?
Borne stapt naar RvS vanwege mestverwerker Twence Met een PIP wil de provincie Twence toestaan een mestverwerker in Zenderen te realiseren.
OM wil boeren in de cel om mestfraude Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien, aldus de Officier van Justitie.
RvS: voorlopig geen mestverwerker in Oss Mestverwerker Mace mag zich in ieder geval voorlopig niet vestigen op het industrieterrein in Oss.
Bakel moet omgevingsvergunning stal behandelen De gemeente Gemert-Bakel zal zich alsnog moeten buigen over de aanvraag van een omgevingsvergunning.
Brabant wil mestruimte beschermen door ingreep in Oss Mag de mestverwerker van Mace zich wel of niet vestigingen bij het industrieterrein Elzenburg in Oss?
Landerd probeert komst groot melkveebedrijf te blokkeren De gemeente Landerd stelt een melkveebedrijf in een al jaren lopende rechterlijke procedure opeens een heel...
Koper veebedrijf moet troep vorige eigenaar opruimen Nieuwe eigenaar van een veehouderij moet troep van de vorige eigenaar opruimen, aldus Raad van State.
Borne twijfelt over gang RvS over mestvergister Partijen vragen zich af hoe zinvol het is om een gang naar de Raad van State (RvS) te maken.
20 maanden cel na paardenvleesfraude De rechtbank in Den Bosch heeft voormalig vleesverwerker Willy Selten 20 maanden cel gegeven.
117 bedrijven naar rechter om fipronil-blokkades Een derde van de geblokkeerde fipronil-bedrijven stapt naar het CBb.
Bezwaar tegen stalbouw kuikenbedrijf afgewezen Het hoger beroep van omwonenden werd door de Raad van State ongegrond verklaard.
Hoger beroep OM in paardenvleesfraudezaak Het OM heeft hoger beroep ingesteld tegen slachthuis Van Hattem en zijn directeur wegens fraude.
Rechter buigt zich opnieuw over Nieuw Gemengd Bedrijf Moet bouw van varkensbedrijf, deel Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst, direct worden stilgelegd?
PAS op slot bij uitspraak Raad van State Afgifte natuurbeschermingsvergunningen wordt na RvS-uitspraak over het PAS 2 weken stilgelegd.
Geen extra maatregelen dierenextremisme Minister Schouten vindt het uiten van (doods)bedreigingen volstrekt ontoelaatbaar en veroordeelt ze.
Kamer: nertsenhouderij bestuurlijk vervolgen Het wetsvoorstel om nertsenhouders bestuursrechtelijk te kunnen vervolgen is aangenomen.
RvS buigt zich weer over houdbaarheid PAS De discussie over ‘juridische houdbaarheid’ van het PAS gaat op 14 februari een volgende ronde in.
Bezit Audi Q7 nekt varkenshouder, dwangsom terecht Aan voormalig varkenshouder Bram van den Broek is door Someren terecht een dwangsom opgelegd.
GroenLinks wil aanpak gewelddadige dierenactivisten De partij wil bestrijding van intimidaties van boerengezinnen door dierenactivisten intensiveren.
Nijmegen wil € 1,2 miljoen van advocaat Hilckmann De gerechtelijke procedures rond het in 2016 gesloten slachtbedrijf Hilckmann zijn nog in volle gang.
Afzet bestrijdingsmiddelen niet gedetailleerd openbaar Gedetailleerde verkoopcijfers van gewasbeschermingsmiddelen hoeven niet openbaar gemaakt te worden.
Activist veroordeeld voor diefstal konijnen ‘Vegan streaker’ krijgt taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor stelen konijnen.
Frauderende boeren maandag voor de rechter De rechtbank behandelt op 21 januari een fraudezaak tegen boeren en een mechanisatiebedrijf.
Groen licht voor POV-procedure tegen Brabant POV mag namens varkenshouders procederen tegen verschillende Brabantse regels voor de veehouderij.
Niels Lentjes is spoorloos volgens Slachtofferhulp Niels Lentjes, veroordeeld voor foeragezwendel, is onvindbaar. “Ik ben in Nederland”, zegt hij zelf.
Grond voor biogas met lening van FromFarmers Coöperatie Agrogas heeft 1,3 hectare industriegrond gekocht met een lening van coöperatie FromFarmers.
Rechtbank: omwonenden varkensbedrijf wel belanghebbend Rechtbank Limburg heropent de rechtszaak van omwonenden tegen varkensbedrijf in Leunen.
MCO Lichtenvoorde moet schadevergoeding betalen MCO Lichtenvoorde moet minstens € 35.000 plus de directe schade door een kapot thermostaat en gescheurde...
Rechter schrapt boetes vanwege geheime mestmarges De rechter heeft in hoger beroep boetes wegens overtreding van de Meststoffenwet ongedaan gemaakt.
Vele tonnen geldstraffen voor 6 pluimveehouders 6 pluimveehouders krijgen ontnemingen van winst opgelegd. Ze hielden meer dieren dan toegestaan.
Geen extra ruimte voor innovatieve vleeskuikenstal Een vleeskuikenhouder aan de Reijseweg in het Brabantse De Mortel (gemeente Gemert Bakel) krijgt geen extra...
Natuurmonumenten: stop vergunningverlening PAS Natuurmonumenten pleit voor opschorting van vergunningverlening onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Veehouder moet bodemonderzoek laten uitvoeren Een veehouder uit het Brabantse Oud Gastel hangt een dwangsom boven het hoofd.
Geen extra stappen naast verscherpte aanpak mestfraude Grapperhaus van Justitie wil geen aanvullende maatregelen om de pakkans bij mestfraude te vergroten.
Advocatuur slaat alarm om drama fosfaatrechten Agrarsich advocaten slaan alarm over fosfaatregelgeving in brandbrief aan minister Schouten.
Stalderingseis blijft overeind bij Raad van State De stalderingseis van Brabant voor veehouderijen die willen uitbreiden, mag worden gebruikt.
LTO houdt geloof in stikstofaanpak Het wachten is op de RvS. Dat zegt LTO in reactie op het arrest van het Europese Hof over het PAS.
Europese rechter legt extra eisen op aan stikstofaanpak Afgifte natuurvergunningen onder het PAS mogelijk nog lastiger door extra eisen Europese rechter.
PAS blijft op slot De uitgifte van ontwikkelingsruimte in het kader van PAS blijft vooralsnog stil liggen.
Schouten: afromingsvrije lease fosfaatrechten onmogelijk (Ver)leasen van max. 10% van fosfaatrechten zonder afroming toe te staan, is juridisch onmogelijk.
Rechter staat bestrijden roek in mais en boomgaard toe Het afschieten van roeken in fruitboomgaarden is toegestaan in Alblasserwaard-Oost, Tielerwaard-West,...
Geschil veehouder en leverancier melkapparatuur Geschil tussen melkveehouder en leverancier melkrobot uitgelopen op juridische procedure.
CBb komt 17 oktober met oordeel fosfaatbeleidskader Het College van Beroep voor het bedrijfsleven geeft 17 oktober zijn mening over de fosfaatwetgeving.
Hevige discussie over fosfaatrechtenstelsel bij CBb De juridische behandeling van het fosfaatrechtenstelsel wordt opgeknipt in twee delen.
CBb buigt zich over fosfaatrechtenstelsel Het CBb vormt zich een juridisch oordeel over de systematiek van het fosfaatrechtenstelsel.
RvS: dwangsom voor pluimveehouder terecht Een pluimveehouder in ’t Goy heeft terecht een dwangsom van de gemeente Houten opgelegd gekregen.
‘Gat’ in stalderingsregels Brabant blijft overeind De poging van Brabant om een stalderingsuitspraak te laten schorsen, is mislukt.
‘Landbouw van de toekomst heeft Crispr-Cas nodig’ De beslissing eind juli van het Europees Hof van Justitie dat nieuwe genbewerkingstechnieken zoals Crispr-Cas...
Raad van State lijkt Brabant weinig kans te geven Noord-Brabant lijkt weinig kans te maken om bij de Raad van State stalderingsregels te herstellen.
Brabant wil staldering redden via Raad van State De Provincie Noord-Brabant wil met een verkorte juridische procedure de staldering overeind houden.
Boete voor teelt verboden aardappelras in Drenthe Aardappeltelers uit Drenthe zijn door rechtbank Overijssel veroordeeld voor teelt van verboden ras.
‘Eerste lichtpuntje in stikstofcrisis’ De gebiedsgerichte of sectorale drempelwaarde voor stikstofdepositie is een eerste lichtpuntje in de crisis.
‘Maximum snelheid omlaag?’ Stikstof-uitspraak gaat niet over verlagen stikstofdepositie maar over het niet verhogen daarvan.
‘CBb revancheert zich in fosfaatknelgevallen’ Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) revancheert zich.
‘Opheffing Natura 2000 beste oplossing na PAS-uitspraak’ De PAS-uitspraak van de Raad van State was juridisch juist, maar ook statistisch onzinnig.
‘Geld lost het PAS-probleem op’ De gemiddelde burger zal boeren uitkopen ten behoeve van Schiphol, asfalt en woningen prima vinden.
‘Recht contra redelijk in fipronil-zaak’ De komst van de NVWA op je bedrijf jaagt de bloeddruk op. Tenminste, bij mij.
‘Wie wat bewaart, heeft wat’ Juridisch belangrijke stukken kun je maar beter bewaren, zegt Pieter Seegers.
‘Proefproces pakt slecht uit voor pachters’ Fosfaatrechten zijn van de veehouder, niet van de eigenaar van grond en gebouwen. Toch?
‘Stikstofbeleid vraagt intellectuele lenigheid’ Schouten kondigde aan dat ze extra maatregelen gaat treffen als ammoniakemissies onvoldoende dalen.
‘Kritiek moment stikstofbeleid breekt aan’ De Raad van State buigt zich over de wetenschappelijk onderbouwing van de werking van de PAS.
‘Glyfosaatbeleid geen zaak voor rechters’ Franse rechter heeft de verkoop van een onkruidmiddel met glyfosaat verboden. Het is een veeg teken.
‘Flitsen mag niet meer (voor de bijtelling)’ De fiscus mag geen gebruik maken van camerabeelden van geflitste auto’s.
‘Zoveelste signaal’ Minister Schouten is kort en duidelijk: ‘Ik heb het OM niet nodig om handhaving te intensiveren.'
‘Maak haast met alternatieven glyfosaat’ Het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat kreeg weer een gevoelige tik.
‘Gemengd gebruik grond vaak fiscaal afgestraft’ Voor landbouwgrond gelden diverse fiscale vrijstellingen. De belastingdruk wordt hierdoor lager.
Aardappelsector EU staat op achterstand De Amerikaanse aardappelverwerker Simplot kan vanaf nu de veredelingstechniek Crispr-Cas gebruiken.
‘Rechter kiest voor weg terug’ De rechter heeft de kans op de versnelde veredeling van duurzame en robuuste gewassen laten lopen.
‘Rechtszaak tegen Brabant omdat het móét’ Alle argumenten snijden hout. Noord-Brabant stelt exorbitante eisen aan boeren.
‘Duits en Nederlands mestbeleid raken elkaar’ Aanscherping van het mestbeleid in Duitsland heeft direct gevolgen voor de Nederlandse mestmarkt.
‘Terechte vraagtekens rechter bij staldering’ Een Brabantse rechter heeft een fikse stok in de wielen van de provincie gestoken.
‘In- en uitschaarders bezorgen juristen veel werk’ De grootste fout van de wetgever was het overdraagbaar maken van fosfaatrechten.
‘Programma Aanpak’ Ik ben altijd erg onder de indruk geweest van de technische merites van het Programma Aanpak Stikstof.
‘De meerwaardeclausule: een juridisch struikelblok’ Om in de toekomst vetes binnen de familie te voorkomen, is het van belang de (familiaire) bedrijfsoverdracht...
'Advocaat verdient bij winst én verlies' Is het wel aantrekkelijk om te procederen over het fosfaatreductieplan, vraagt Strijker zich af.
‘Het PAS ter discussie’ Het Programma Aanpak Stikstof schijnt goed te werken. Met dit programma kunnen veehouderijen (en uiteraard ook...
‘Hoger beroep tegen fosfaatuitspraak niet slim’ De staatssecretaris gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in kort geding over het fosfaatreductieplan. Om...
‘Provincies, hou het PAS in leven’ RvS is pragmatisch wat betreft het PAS. Het is te hopen dat de provincies de zaak net zo oppakken.
In de rechtbank Deze week waren er allerlei kort gedingen over de fosfaatreductieregeling. Plaats van handeling: de rechtbank...