Partner
Foto: Syngenta AkkerbouwPartner

Vlagbladbespuiting met nieuwe, krachtige fungicide

Het nieuwe graanfungicide Elatus Era geeft door zijn krachtige en lange werking meer groen blad en daardoor betere opbrengsten. In tarwe en ook in gerst.

Bij ziektebestrijding in granen wordt meestal over tarwe gesproken. Maar telers met gerst in het bouwplan, willen uiteraard ook een maximale opbrengst en een maximaal rendement. U kunt vanaf dit jaar uw rendement verhogen, want het nieuwe graanfungicide Elatus Era geeft door zijn krachtige en lange werking meer groen blad en daardoor betere opbrengsten. In tarwe en ook in gerst.

Eind 2017 is de nieuwe en breed werkende stof Solatenol toegelaten. Gecombineerd met het bekende en sterke prothioconazool tot Elatus Era geeft dit telers een middel voor de vlagbladbespuiting in handen om alle belangrijke bladziekten in granen in één keer langdurig te bestrijden.

Werkt preventief en curatief

Een makkelijke keuze. Door de langdurig preventieve én goede curatieve werking wordt Elatus Era gezien als de nieuwe standaard voor de vlagbladbespuiting in tarwe en gerst. Maar ook rogge, triticale en spelt staan op het etiket.

De laatste jaren nemen roesten (met name gele roest) sterk toe in tarwe, terwijl ook Septoria voor flinke problemen kan zorgen onder vochtige omstandigheden, zoals ook dit voorjaar door zware buien in april en begin mei het geval is. Op deze beide ziekten is Elatus Era ijzersterk, wat resulteert in langer meer gezond groen blad.

Foto: Syngenta

Foto: Syngenta

Zo werkt Elatus Era

Solatenol, de basis van Elatus Era is een nieuw molecuul uit de SDHI-groep. Solatenol wordt na toepassing snel en zeer goed vastgelegd in de waslaag van het blad. Dit geeft een snelle en goede regenvastheid. Vanuit de waslaag wordt de werkzame stof langdurig herverdeeld naar het blad.

De werking ervan berust op het blokkeren van de energieproductie van de schimmel in het blad, waarna de schimmel afsterft. Dit gebeurt zeer efficiënt. Hierdoor is 3 tot 7 keer minder actieve stof nodig dan bij de huidige referentiemiddelen.

  • Septoria-aantasting in tarwe. - Foto: Syngenta

    Septoria-aantasting in tarwe. – Foto: Syngenta

  • Gele roest - Foto: Syngenta

    Gele roest – Foto: Syngenta

Werking door het hele blad

Uniek ten opzichte van veel andere middelen is dat Solatenol veel gelijkmatiger in het blad verdeeld blijft, dus niet alleen richting bladpunt wordt getransporteerd. Hierdoor blijft het gehele blad goed beschermd. Ook de belangrijke bladbasis, waardoor water en voedingsstoffen naar de plant en suikers richting de aar worden getransporteerd. Dit zorgt uiteindelijk voor meer groen blad, een betere korrelvulling en dus voor een constant hogere opbrengst.

Advies vlagbladtoepassing in tarwe:

Schakel dit jaar over op Elatus Era voor de T2 (vlagblad)bespuiting. De dosering is 1 liter per hectare, toe te passen zodra het vlagblad volledig uit is. Hiermee beschermt u dit blad langdurig tegen onder andere Septoria en roesten.

Advies vlagbladtoepassing gerst:

Afhankelijk van de gewasontwikkeling en ziektedruk kiest u in zomergerst voor 1 of 2 toepassingen.

  • Indien u 2 keer een ziektebestrijding uitvoert, kies dan bij de vlagbladbespuiting voor Elatus Era in een dosering van 0,6 liter per hectare in het vlagblad. Bij maar 1 toepassing kiest u voor een dosering van 0,75 liter per hectare.
  • Combineer de vlagbladbespuiting bij voorkeur met een chloorthalonil bevattend middel, zoals bijvoorbeeld Bravo Premium 1,5 liter per hectare tegen Ramularia, daar ziekte voor diverse middelen minder gevoelig kan zijn.
  • Indien u wintergerst teelt (zwaardere ziektedruk en een voller gewas), voer dan altijd 2 toepassingen uit en kies dan Elatus Era in een dosering van 1 liter per hectare in het vlagblad. Ook hier is het advies om tegen Ramularia een middel op basis van chloorthalonil toe te voegen.

Algemeen:

  • Elatus Era kan probleemloos worden gemengd met andere middelen, bijvoorbeeld met Karate Zeon als insecticide.
  • Regen kort na de toepassing beïnvloedt de werking niet, want het middel wordt snel en langdurig in de waslaag van het blad vastgelegd en is al na 1 uur regenvast.
  • Langs oppervlaktewater dienen 90% driftreducerende doppen te worden gebruikt. Elatus Era is echter zo optimaal geformuleerd en de werkzame stof Solatenol wordt zo goed in het blad opgenomen en herverdeeld, dat het gebruik van driftreducerende doppen geen negatieve invloed heeft op de werking.
  • Als uw spuitapparatuur het toelaat, kunt u zelfs met iets minder water per hectare volstaan. Dat is goed voor het gebruiksgemak (meer hectares in minder tijd). Ook bij een spuitvolume van 150-200 liter per hectare blijft de werking goed. Dat is een gevolg van de uitgekiende formulering in combinatie met de unieke eigenschappen van de actieve stof Solatenol.
  • De veiligheidstermijn voor de oogst is 42 dagen.

Meer informatie over Elatus Era en proefresultaten vindt u op www.syngenta.nl.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin