Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

LTO wil strokenteelt niet opgedrongen krijgen

Hou strokenteelt alsjeblieft uit beleidsnota’s. Daar zit al genoeg emotie in. Dat zegt Joris Baecke, portefeuillehouder gewasbescherming bij LTO-Nederland.

Baecke sprak donderdagavond 10 september op het webinar ‘Kan de akkerbouw met nieuwe technologie in 2030 zonder chemie?’, georganiseerd door de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Vraag was of strokenteelt of zelfs mengteelten van betekenis zijn in de akkerbouw van 2030.

Interessante kennis

Baecke is er zeer terughoudend over en wil daarom niet dat de akkerbouw het teeltsysteem opgedrongen krijgt. “Strokenteelt is voorlopig vooral een interessant experiment. Zal interessante kennis opleveren. Velen hebben een romantisch beeld van de stroken. Het moet zich echter als bruikbare methode voor de akkerbouw nog helemaal bewijzen. Misschien dat het een plekje krijgt in de sector, maar ook zonder stroken wordt er in 2030 wel geteeld.”

Akkerbouwer Jacob van den Borne, ook spreker op het webinar, heeft twee jaar ervaring met strokenteelt. “Hij ziet het als een manier om in gebieden met een hoge natuurwaarde gronden te behouden en toch iets toevoegen aan de biodiversiteit. “Strokenteelt met natuur heeft een hogere natuurwaarde dan alleen natuur”, aldus Van den Borne.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De vraag is volgens mij "Is strokenteelt financieel haalbaar in een wereld waar alles in grotere eenheden gebeurt?"
  Strokenteelt heeft eeuwen opgeld gedaan in de arme zandgebieden van o.a. Drenthe (Es gronden) en na de herverkaveling kreeg de landbouw daar een "boost".
  Nu willen de biologische landbouw deskundigen weer terug naar de tijd van onze voorouders, zonder handwerk en zonder schapenkeutels+heide plaggen maar met automatisering, die nog onbekende nadelen / gevaren zal opleveren. Zeker is dat de benodigde grondstoffen voor deze robotisering niet eindeloos voorradig zijn en het mogelijke hergebruik nog onduidelijk is.

 • farmerbn

  Van den Borne weet goed hoe hij geld moet verdienen. Naast aardappelen telen , high tech inzetten nu weer vreten uit de strokenteeltruif.Deelnemer van allerlei demoprojecten die gesponserd worden. Niet verwerpelijk maar wel met een korreltje zout nemen. Is er subsidie op volvelds telen dan is ie daar ook voor in. Echte ondernemer

 • Vhouder

  alleen maar ellende trap er niet in de positief gestemde zijn degene die er een hoop subsidie of onderzoeks geld voor krijgen

 • trekker123

  Lijkt me interessant bij het beregenen met stroken heel uiteenlopende gewassen op één perceel? Is de toekomst aan de 12 meter brede sproeiboom?

 • Vhouder

  en dan elke 12 meter een haspel door de mais blijft er niet veel meer over

 • willemsenG.

  stroken teelt kan volgen mij alleen goed inpasbaar zijn op grote vierkante kavels van minimaal 25 ha ...... die heb ik hier niet , en de meeste boeren buiten de polders ook niet .

 • Gebageit

  Waarom hebben we 50 tot 40 jaar geleden een ruilverkaveling?? Toen waren we eigenlijk van die frot hoekjes af ...
  En hoe kan je goed beregen als je door 10 verschillende gewassen moet? Oo kan vandaag en morgen niet regen want ik moet maaien, spuiten, rooien.....

 • overig 1

  c

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.