Foto: Anne van der Woude AkkerbouwNieuws

Eerste week bietencampagne: 16% suiker en 7% tarra

De eerste week van de bietencampagne heeft geresulteerd in gemiddeld 16% suiker, een tarrapercentage van 7% en een winbaarheid van 89 punten. Dat meldt Cosun Beet Company.

De suikerbieten van het Zeeuwse schiereiland Walcheren hadden in de eerste week met 17,3% het hoogste suikergehalte. Het laagste tarrapercentage is geregistreerd bij bieten uit de Brabantse teeltregio De Kempen (5,1%). De lage tarracijfers zijn te danken aan de droge omstandigheden waaronder deze suikerbieten zijn gerooid. Medio september was het ronduit zomers. De campagne begon dit jaar op 22 september.

Grote verschillen tussen percelen

Opvallend noemt de verwerker de grote verschillen tussen percelen wat betreft de bietenkwaliteit. Ook binnen percelen zijn de kwaliteitscijfers wisselend. Dat geldt voor tarra- en suikergehalte, maar ook voor kalium, natrium en aminostikstof. Deze verschillen zijn terug te voeren op het bijzondere groeiseizoen; sterk wisselende plantbestanden, meerwasssigheid, droogte en wateroverlast, late mineralisatie en vergelingsvirus hebben effect op de kwaliteit.

Fabrieken draaien op geplande capaciteit

Beide fabrieken draaien nu op hun geplande capaciteit. Vierverlaten heeft een goede start gehad en loopt iets voor op de planning. Dinteloord had de eerste dagen een storing in het sapzuiveringsproces, wat tot ruim dag productieverlies leidde.

Beheer
WP Admin