Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Regen voor veel uienpercelen te laat

De voorspelde regen komt voor veel uienpercelen te laat.

De achterstand door de droogte is niet meer in te halen. Het neerslagtekort is tot 4 juni opgelopen tot pakweg 170 millimeter in het Noordoosten en 190 millimeter in het Zuidwesten.

Gewasstand uien zorgelijk

De gewasstand is dan ook het meest zorgelijk in Zeeland, waar beregenen niet overal kan. Van de Zeeuwse zaaiuienpercelen staat 10% slecht, 30% heel matig, 30% redelijk en 30% goed. Dat is de inschatting van Rinus Struik van uienveredelingsbedrijf De Groot en Slot.

Lees verder onder de foto

Een van de eind mei uitgereden uienpercelen in het Zuidwesten. De verdroogde plantjes waren eigenlijk onzichtbaar. - Foto: Rinus Struik
Een van de eind mei uitgereden uienpercelen in het Zuidwesten. De verdroogde plantjes waren eigenlijk onzichtbaar. - Foto: Rinus Struik

Die 10% slechte zaaiuien staan in Noord- en Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. Meerdere percelen zijn vernietigd. Het gewas was nagenoeg onzichtbaar, zo verpieterd stonden de plantjes erbij. Doorgaan met de teelt had geen zin meer, oordeelden de telers. Een zeer uitzonderlijke situatie.

De plantuien staan er beter op, maar dat wordt ook geen topper met grosso modo 20-30% minder. Mooie percelen zijn echter ook zeker wel te vinden.

Zonder beregening is het een drama. Niet alleen in de uien, maar in alle gewassen

André Boot van groentezaadbedrijf Hazera sluit zich bij Struik aan. “Zonder beregening is het een drama. Niet alleen in de uien, maar in alle gewassen. De top is van de opbrengst af, dat is zeker. Dat geldt overal. Een landelijk gemiddelde van 65 ton uien per hectare gaan we niet redden. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn om dat te voorspellen. De voorspelde regen lijkt een druppel op de gloeiende plaat te worden.”

Lees verder onder de foto

Maar mooie percelen zijn er ook, zoals deze plantuien. - Foto: Rinus Struik
Maar mooie percelen zijn er ook, zoals deze plantuien. - Foto: Rinus Struik

Plantenstand extreem laag

In Zeeland staan veel percelen waar de plantenstand zo laag is, vertelt Boot, dat je er in een normaal jaar de stekker uit zou trekken. Maar dit jaar is zo extreem dat amper een alternatief te bedenken is.

Bruine bonen kunnen nog, eventueel. “Nooit eerder was het drie voorjaren op rij zo ontzettend droog. Het is gewoon een ramp.”

Uien in de knel qua ontwikkeling door droogte

De uien komen in de knel qua ontwikkeling. Het is immers een gewas dat erg op daglengte reageert. Boot: “Tot de langste dag maken uien bladrokken aan. Daarna draait de sapstroom om en wordt de bol gevuld. Als er weinig blad is, is de uienplant te klein voor een goede opbrengst. Die uien kunnen zelfs bouten worden.”

Lees verder onder de foto‘s


 • Dit zijn mooie voorjaarsplantuien van het ras Jetset. - Foto: Rinus Struk

  Dit zijn mooie voorjaarsplantuien van het ras Jetset. - Foto: Rinus Struk

 • Slechte opkomst van de uien bij Denis Steijaert in Nieuw-Namen, Zeeuws-Vlaanderen, stand eind mei. - Foto: Peter Roek

  Slechte opkomst van de uien bij Denis Steijaert in Nieuw-Namen, Zeeuws-Vlaanderen, stand eind mei. - Foto: Peter Roek

Oppassen voor trips

De uien hebben het dus moeilijk. In combinatie met het droge en warme weer dat we gehad hebben, betekent dat oppassen voor plagen zoals trips. Die hebben de ideale omstandigheden om toe te slaan en schade te veroorzaken. Hier en daar worden tripsmeldingen gedaan vanuit de uien.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Rien Verstallen

  Zou de flexibele opslag van (regen)water in flexibele opslagtanks een oplossing kunnen bieden? Deze tanks kan je simpel overal wegleggen en afvullen met water dat je in drogere kunt gebruiken voor beregening.

 • trekker123

  Hoe groot denk je dat je tank moet zijn om 5 hectare 1 keer van 20 millimeter water te voorzien?

 • henk 60

  1000 kuub. dat wordt een stevig mestzakje

Of registreer je om te kunnen reageren.