Akkerbouw

Nieuws

Cercospora dijt uit in Nederland

Op steeds meer plekken in Nederland worden aantastingen door cercospora aangetroffen.

Dat meldt het bieteninstituut IRS. Afgelopen weekend werden schimmelvlekjes gevonden in het Noordelijk zand- en dalgebied. Op maandag zijn ook de eerste aantastingen gevonden in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in die gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Het IRS adviseert niet preventief te spuiten.

Spuit alleen op fris blad

Om resistentievorming te voorkomen is het belangrijk alleen te spuiten als er vlekjes, veroorzaakt door een van de vijf bladschimmels, zijn gevonden en dus niet eerder. Het heeft alleen zin te spuiten op fris rechtopstaand blad. Op slapende bieten spuiten voegt weinig toe. Bietenblad dat slap hangt neemt de fungiciden minder goed op.

Bekijk de bladschimmelkaart van IRS

Of registreer je om te kunnen reageren.