Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Tijdelijke vrijstelling Closer in bieten

Het insecticide Closer op basis van de actieve stof sulfoxaflor mag dit jaar eenmaal in suikerbieten worden toegepast om de groene perzikluis te bestrijden.

Deze luis kan het gewas infecteren met de bietenvergelingsziekte. Het ministerie van Landbouw heeft het insecticide een 120-dagen vrijstelling verleend op basis van Artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Het ministerie besloot tot een tijdelijke vrijstelling vanwege de zeer hoge luizendruk, omdat er nog geen bruikbare niet-chemische bestrijdingsmethoden voorhanden zijn en er weinig insecticiden in bieten zijn toegelaten die de natuurlijke vijanden van luizen sparen. Zo zijn pyrethroïden wel toegelaten, maar deze doden naast de luizen ook de natuurlijke vijanden van de luis, zodat geïntegreerde bestrijding niet mogelijk is.

Lees verder onder de tweet.

Vrijstelling Batavia

Naast Closer kreeg eerder ook Batavia dit jaar een tijdelijke vrijstelling. Tot en met 2018 werd aantasting door bodeminsecten en bladluizen voorkomen door een zaadcoating met neonicotinoïden, maar die zijn sinds december 2018 niet meer toegestaan. Luizen moeten sinds vorig jaar daarom weer volvelds met insecticiden worden bestreden. De toelatingshouder van Closer verwacht overigens binnen 3 jaar een reguliere toelating van Closer in suikerbieten.

Eén reactie

  • Vhouder

    sukkels in den haag had ons gewoon goed zaad met insecticiden laten gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.