Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Bietentelers krijgen waarschuwing voor bladluizen

Bieteninstituut IRS heeft een bladluiswaarschuwing af voor Zuid-Holland, West-Brabant, Schouwen-Duiveland en Tholen/St. Philipsland.

Op meerdere suikerbietenpercelen in de regio Zuid-Holland ‘vast’, die twee weken geleden zijn gespoten, is de schadedrempel van groene bladluizen voor de tweede keer overschreden. In West-Brabant, Zuid-Hollandse Eilanden, Schouwen Duiveland en Tholen/St. Philipsland is de schadedrempel op enkele percelen al voor de derde keer overschreden.

De bladluiswaarschuwingsdienst van IRS adviseert telers in zowel de genoemde gebieden als daar waar nog geen waarschuwing voor is uitgegaan, alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op het aantal groene bladluizen. Groene luizen (groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen) kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50% schade kan leiden.

Lees verder onder de foto

Vergelingsziekte in suikerbieten. Dit kan tot 50% schade leiden. - Foto: Mark Pasveer

Vergelingsziekte in suikerbieten. Dit kan tot 50% schade leiden. – Foto: Mark Pasveer

Optimaal weer voor bladluisontwikkeling

IRS noemt seizoen 2020 een uitzonderlijk jaar. “Het blijft maar droog en warm. Dit is optimaal voor de bladluisontwikkeling”, registreert het instituut. “Daarbij krijgen wij vragen of de middelen wel werken. Op basis van de proefveldresultaten blijkt dat de middelen wel degelijk werken. De druk van nieuw inkomende bladluizen blijft echter zeer hoog, waardoor de schadedrempel soms al weer snel wordt overschreden na een bespuiting.”

Daarbij hebben suikerbieten het door de droogte vooral op zware gronden erg zwaar.

Beheer
WP Admin