Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Friese akkerbouwer zoekt kopers voor bouwland

Akkerbouwer René Mesken (39) uit het Friese Appelscha is op zoek naar een nieuwe manier van financieren voor zijn akkerbouwbedrijf.

Mesken wil 30 hectare grond verkopen, en die grond wil hij daarna terug pachten in de vorm van geliberaliseerde pacht, met terugkooprecht. Hij plaatste een advertentie in het blad Elsevier Weekblad. “Wegens discussie met de bank over mijn bedrijfsfinanciering en de koers die ik vaar, ben ik andere manieren van financiering aan het onderzoeken. Dit is een van de opties”, aldus Mesken.

Animo

De gemiddelde prijs voor bouwland in de regio ligt rond de € 70.000 per hectare. Er hebben zich tot nog toe enkele gegadigden gemeld, maar tot een deal is het nog niet gekomen. “Een daarvan was bijvoorbeeld een voorstel om in de vorm van erfpacht terug te pachten, maar dan ben ik 30% van m’n inleg kwijt. Zo’n constructie is daardoor niet aantrekkelijk voor mij.”

Mesken boert op circa 285 hectare akkerbouwland, waarvan 65 hectare in eigendom. Consumptieaardappelen maken het grootste deel uit van het bouwplan.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • maxisprint

  vreemde situatie

 • farmerbn

  Mesken lijkt mij een ideale boer voor de aan- en afleverende bedrijven. Koopt veel en levert veel maar houdt er zelf niet veel van over. Dan kun je kleiner worden of een voorlaatste sprong vooruit maken met het risico op het verlies van 30 ha. Ik hoop dat ik het mis heb.

 • huisvader

  Gewoon particuliere hypotheek organiseren 2a 3% rente ?

 • Gradje 1966

  Als het goed rendeerde deed de bank wel mee. Dus vraag eerst maar eens naar de boekhouding voor je ergens aan begint

Of registreer je om te kunnen reageren.