Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Flevolandse telers zaaien FlevoVeldboon

Deze week zijn in Flevoland de eerste bonen voor het project FlevoVeldboon gezaaid.

FlevoVeldboon is een project van de provincie Flevoland waarin telers, lokale ondernemers, verwerkers en marktpartijen de kansen verkennen voor de teelt van veldbonen op Flevolandse bodem. Het initiatief heeft als doel een bijdrage te leveren aan de nationale eiwittransitie: een streven naar meer productie en consumptie van plantaardig eiwit in plaats van dierlijk eiwit. De bedoeling is om de veldbonen in Nederland te verwerken tot grondstoffen voor de vleesvervangende industrie, om zo een korte keten te stimuleren. Voor de telers biedt het verbouwen van de veldbonen voor de consumentenmarkt het meeste perspectief.

Lees verder onder de foto.

De eerste veldbonen voor het project FlevoVeldboon zijn gezaaid. - Foto: Fotostudio Wierd
De eerste veldbonen voor het project FlevoVeldboon zijn gezaaid. - Foto: Fotostudio Wierd

25 hectare veldbonen

Vier telers, zowel gangbaar als biologisch, telen dit jaar samen 25 hectare veldbonen. Er is gekozen voor veldbonen omdat ze eiwitrijk zijn en zowel in een zomer- als winterteelt geteeld kunnen worden. Bovendien verrijken veldbonen de bodem en halen ze zelf stikstof uit de lucht, daarbij passen ze volgens de initiatiefnemers goed bij de kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. De bonen die nu de grond in gaan, kunnen al in juli en augustus worden geoogst.

Laatste reacties

  • piet 5162

    Zo n project is op de veluwe voor 3jaar geleden op de veluwe geprobeert samen met provincie gemeente cooperatie voor de vlees vervangende industrie,opbrengst goed afzet niet. Dit zijn vaak projecten voor een of 2 jaar en het gaat de doofpot in.

  • farmerbn

    Dit jaar hebben we 18 ha winterveldbonen gezaaid. De marktprijs vorig jaar was 245 euro per ton. Bij 7 ton per ha komt een Flevoboer geld tekort om alles betaald te krijgen. Wij geven de bonen gewoon aan de koeien. Maken die er lekker dierlijk eiwit van.

Of registreer je om te kunnen reageren.