Akkerbouw

Nieuws

Wegvallen Senegal slaat gat in uienexport

Voor het eerst zijn er geen uien meer naar Senegal gegaan, sinds het Afrikaanse land eind augustus 2019 importlicenties afgaf voor Nederlandse uien.

Daardoor zakt de Nederlandse uienexport in de vierde week van 2020 naar 16.888 ton. In de derde week was de uitvoer nog 25.235 ton, waarvan 5.590 ton voor Senegal. In totaal zijn dit seizoen 808.605 ton uien uitgevoerd door de uienexporteurs. Fors meer dan de voorgaande seizoenen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis.

Normaal voor tijd van het jaar

Het afvallen van hoofdafnemer Senegal in de lijst van bestemmingen voor Nederlandse uien is normaal voor de tijd van het jaar. Het Afrikaanse land was goed voor 170.208 ton Nederlandse uien, een aandeel van maar liefst 21%. Senegal nam aanzienlijk meer uien af dan in de voorgaande seizoenen. Het is nu spannend hoe de export verder loopt.

Guinee grootste importeur

Op de tweede plek in de ranglijst van afnemende landen staat Ivoorkust met 95.827 ton uien dit seizoen. In week 4 van 2020 ging 1.411 ton uien die kant op, meer dan de week ervoor. Groot-Brittannië neemt de derde plaats door dit seizoen 51.987 ton uien uit Nederland te kopen. In week 4 ging er een mooie 1.571 ton naartoe. Guinee (2.632 ton) was echter de grootste importeur van Nederlandse uien in week 4, flink meer dan in week 3 (1.427 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.