Akkerbouw

Nieuws

Bintje in België ingehaald door Challenger

De populariteit van het ras Bintje is flink tanende. Dat blijkt uit een inventarisatie uitgevoerd door PCA, Fiwap en Carah.

Een dalend areaal en een tegenvallende opbrengst in 2019 maken dat Bintje voor het eerst een lagere voorraad en productie kent in vergelijk met het ras Challenger. In totaal liggen in de Belgische bewaarloodsen nog 240.000 ton Challengers. Dat is 10% van de voorraad begin februari. Van Bintjes ligt slechts 190.000 ton in bewaring. Door de langzame toename in areaal en een redelijke opbrengst per hectare is de voorraad Challenger de hoogste ooit en zelfs 54% hoger dan het vijfjarige gemiddelde.

Vrije karakter

Bintje houdt wel de naam hoog qua vrije karakter. Het aandeel vrij bedraagt, ondanks zijn lagere hectare-opbrengsten toch nog op 46%. Het aandeel vrije Challenger doet daar met 43% niet zo heel veel mee onder. Echter, de hectare-opbrengsten waren verhoudingsgewijs hoog, dus is het aandeel vrij ten opzichte van gecontracteerd vanzelf ook hoger.

De voorraad Innovator is met 190.000 ton even hoog als Bintje. Kenmerkend voor Innovator is wel dat 80% van dat volume onder contract ligt.

Fontane populairste

Fontane is veruit het populairste ras in België en blijft aan populariteit winnen. Van de huidige 2,4 miljoen ton voorraad begin februari wordt 53% ingenomen door Fontane. Dat is 1,27 miljoen ton. Vijf jaar geleden bedroeg het aandeel Fontante nog maar 26%. Het aandeel vrije Fontane ligt in 2019 op 37%.

Overige rassen

Het aandeel overige rassen ligt op circa 20%, denk aan Markies en Royal. Net zoals bij Innovator ligt het merendeel van deze rassen onder contract (76%).

Of registreer je om te kunnen reageren.