Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Twee nieuwe hoogproductieve rassen zomertarwe

Er komen twee hoogproductieve rassen zomertarwe op de rassenlijst voor 2021. Het betreft het ras Hexham van veredelingsbedrijf KWS en het ras WPB Duncan van Wiersum Plantbreeding.

De twee nieuwkomers scoren het hoogste voor korrelopbrengst van alle acht rassen zomertarwe op de rassenlijst. Duncan scoort 114 punten voor korrelopbrengst (zonder ziektebestrijding op kleigrond), waarbij 100 staat voor 8,1 ton per hectare. Met ziektebestrijding zakt de score op kleigrond naar 108 punten. Op zand- en dalgrond staat de korrelopbrengst van Duncan op 106 punten met ziektebestrijding. Hexham scoort voor korrelopbrengst op klei 109 punten (met en zonder ziektebestrijding) en op zand- en dalgrond 104 punten.

Gele roest

Beide rassen scoren een 9 voor resistentie tegen gele roest. Duncan is vergelijkbaar bestand tegen bruine roest. Hexham scoort daar een 7,5 voor, meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken. De CSAR meldt verder dat er geen nieuwe rassen zomergerst zijn opgenomen op de aanbevelende rassenlijst 2021. Er staan negen rassen zomergerst op de lijst.

Beheer
WP Admin