Akkerbouw

Nieuws

Nieuw ras cichorei op Aanbevelende Rassenlijst

Het gaat om het ras Rhodonite van het Franse kweekbedrijf S.A.S. Maison Florimond Desprez.

Op de Aanbevelende Rassenlijst 2021 wordt één nieuw ras cichorei opgenomen. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR). Het ras Rhodonite krijgt een plaats in de categorie ‘rassen met een specifieke eigenschap’. Dat wil zeggen dat het een specifieke tolerantie heeft tegen de sulfonylurea herbiciden Safari en Titus. Deze middelen hebben een goede werking op probleemonkruiden in cichorei.

Vroeger in voorjaar zaaien

Qua opbrengst doet Rhodonite het niet beter dan de andere twee rassen in deze categorie. Het heeft wel een beter cijfer voor schieterresistentie, waardoor het vroeger in het voorjaar gezaaid kan worden. De financiële opbrengst van de sulfonylurea tolerante rassen blijft zo’n 6% achter bij het gemiddelde van de standaard cichoreirassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.