Akkerbouw

Nieuws

Werkgroep onderzoekt risico’s voor pootgoedfraude

De pootgoedsector heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt hoe fraude met pootaardappelen kan worden voorkomen.

Keuringsdienst NAK doet mee in de werkgroep, zei directeur Eric Casteleijn maandagavond 13 januari in Espel (Fl.) op de eerste van een serie telersvergaderingen. “De werkgroep brengt de risico’s in beeld en hoe die zijn te beperken. Zo onderzoeken we of we extra veiligheidskenmerken kunnen aanbrengen op het NAK-certificaat. Mogelijk komt er een verbod op kopieën van certificaten bij deelpartijen. Ook gaan we kijken of een oogstregistratie fraude kan opsporen. Een groot verschil tussen wat is geoogst en wat is gecertificeerd kan duiden op fraude. De NAK heeft kistenlabels al verplicht gesteld.”

Fraude met pootgoed

De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van fraudegevallen in 2018 en 2019. In 2018 jaar werd een aardappelteler in de Noordoostpolder betrapt op het bijmengen van consumptieaardappelen door pootgoed. In 2019 verkocht handelsbedrijf Zeeland Trade illegaal pootgoed aan boeren in België. De illegale pootaardappelen waren afkomstig van een Nederlandse teler. De pootaardappelen waren gemerkt met vervalste NAK-certificaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.